ICE – In Case of Emergency dial

Nog even en het is al weer Kerst. Nee zonder dollen, echt. Vakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen en voor je het weet gaat de klok weer een uur terug. Tijd om een aantal klusjes uit te voeren die al een tijdje geparkeerd staan, waaronder het instellen van ICE. Begin van de zomervakantie las ik een aantal keren over het bestaan van diverse apps voor noodgevallen. Je mobiele telefoon bevat een hoop nuttige informatie, maar daar moet een hulpverlener dan wel bij kunnen natuurlijk.

Dat zoiets handig kan zijn bleek laatst weer. Een collegaatje ging onderuit en was niet meer aanspreekbaar. Hulpdiensten gebeld, maar wie had het nummer van haar vriend of familie? Telefoon en laptop waren vergrendeld. Van de schrik bekomen en toch haar vriend weten te bereiken dacht ik direct aan mijn to do lijstje – ‘check ICE apps’. In het buitenland een redelijk bekend begrip, maar hier in Nederland nog niet zo standaard. Hier een aantal manieren om ervoor te zorgen dat anderen weten wie ze voor je kunnen bellen in geval van nood:

1. Daar hebbie een app vooringevalvannood

Maar natuurlijk heb je daar een app voor en wel voor zo’n beetje alle devices. Waar je wel op moet letten is dat de app zorgt voor zichtbaarheid na vergrendeling van het scherm. Want als een goede TechGirl betaamt zit er naast antivirus ook een lock op mijn telefoon. Suf genoeg blijkt al snel dat veel internationaal bekende ICE-apps niet de lockscreen kunnen omzeilen (ook al zeggen ze van wel). Dat is niet zo mooi natuurlijk. Het duurde even voordat ik een app te pakken had die wel werkte met vergrendeling. De ‘Noodgevallen App’ leek perfect, maar wat blijkt opeens? Na wat heen en weer bladeren in de app zelf schiet ik opeens toch door naar de ontgrendelde telefoon en dat was nou net niet de bedoeling :-(. Een ander probleem van alle apps is de hoeveelheid informatie die ze tonen. In principe wil ik dat er een contactpersoon zichtbaar is voor de hulpverlener, misschien nog wat allergie en medicatie info, maar meer ook niet. We zoeken vrolijk, maar ook wat geïrriteerd, verder in de app store, maar helaas vind ik geen andere app die wel doet wat ik wil dat deze doet.

2. Nieuwe(re) mobiel

Verder zoekend op het internet lees ik dat ‘nieuwere’ mobieltjes ingebouwde ICE-opties hebben. Top! Voor Android kan dit bij contacten en groepen, kies de ICE-groep en vul het aan. Na vergrendeling van je telefoon komt naast de mogelijkheid hulpdiensten te bellen ook de mogelijkheid om je ICE-contactpersoon te contacteren. Voor iPhone geldt hetzelfde, vanaf iOS 8 zit er standaard de Health-app op de telefoon waarbij je ICE-contacten kunt opvoeren. Ik zou dus daar beginnen op je telefoon, voordat je ook maar een app of iets anders gaat downloaden.

3. Wallpaper makenicecontact

Nou heb ik dus én een oudere mobiel én geen geschikte app gevonden. Wat doe je dan? Je kunt de foto op je telefoon natuurlijk aanpassen :). Dus, je maakt een ‘wallpaper’ waarbij je een ICE contact duidelijk in beeld zet. Zo simpel kan het zomaar zijn. Dat kan je heel profi aanpakken natuurlijk, met Photoshop of iets dergelijks, maar in dit geval gebruikte ik even snel Paint op mijn laptop en de bestaande foto op mijn mobieltje. Zo gepiept en zo weer teruggezet op je telefoon, inclusief het ICE-nummer. Opgelost!

Uiteindelijk word je er steeds creatiever in te bedenken waar je dit soort gegevens het beste kwijt kunt. Mocht je een hoesje gebruiken voor je telefoon: sommige hoesjes hebben ruimte voor visitekaartjes, daar kun je natuurlijk prima een kaartje in steken met ICE erop en de belangrijke nummers en gegevens. Of gebruik je zo’n doorzichtig hoesje, dan kan je gemakkelijk tussen telefoon en hoesje een papiertje steken met de gegevens erop. Heel digitaal hoeft het natuurlijk niet, ook wel weer zo handig als je mobieltje leeg blijkt te zijn!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.