Huawei P30 Pro Review – voel je een pro-fotograaf

We leven in een wereld waarin fotografie ineens de hobby is van iedereen. Zelfs een simpele avocado kan ineens een kunstwerkje lijken op Instagram. Het is dan ook niet zo gek dat telefoonmakers vooral inzetten op de geweldige camera’s. Huawei doet wat dat betreft een gouden greep met de Huawei P30 Pro, maar wat kan deze telefoon nog meer?

Design

Huawei P30 komt in een heleboel vette kleuren, waaronder Aurora en Breathing Crystal. Deze hebben beide een achterkant die uit meerdere kleuren bestaat die in elkaar overvloeien. Ik reviewde de Breathing Crystal-variant. Vooral opvallend is dat die mooi parelmoerwit is als je plafond ook wit is, terwijl hij juist weer heel blauw toont op een mooie zomerdag. Dat is een heel gaaf effect, want zo ziet de telefoon er steeds weer anders uit. Het is net een kameleon.

huawei p30 pro
Back

Verder is het design niet heel opvallend. Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker om telefoons uit elkaar te houden. Allemaal zijn ze rechthoekig (de P30 is ongeveer 16 x 7 cm), ongeveer even plat (deze is 8,5 mm) en hebben ze vooral veel scherm (OLED in dit geval) en weinig eromheen. Telefoonmakers willen er naartoe dat je straks één en al scherm hebt, maar dat is met P30 Pro nog net niet helemaal gelukt: er zit bovenin het scherm een klein druppelvormig zwart gedeelte waarin de selfiecamera zit.

front

Wat opvalt is dat er dus geen luidspreker in de bovenkant zit. Toch kun je nog wel met dit toestel bellen: het geluid gaat via een soort akoestische trillingen door het glas van het scherm heen. Wat mij daarbij opvalt is dat het wel voelt alsof andere mensen je gesprek daardoor makkelijker kunnen afluisteren: ik heb het idee dat het geluid niet zozeer alleen in je oor komt, maar wat meer wegsijpelt naar buiten. Op zich vind ik dat geen ramp, want ik telefoneer eigenlijk altijd met oordopjes in. Maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Goed, terug naar het ontwerp. Het is een flinke telefoon, die net even iets langer is dan de Huawei Mate 20 Pro, maar hij houdt nog steeds lekker vast en je kunt hem makkelijk hanteren. Wat daarbij ook helpt, is dat er een stroef doorzichtig hoesje bij het toestel zit, waardoor hij minder snel overal vanaf glijdt met zijn mooie glazen design. En je kunt nog steeds de pracht en praal van de Breathing Crystal zien.

Gebruiksgemak

Eigenlijk is er tussen mijn huidige Huawei (Mate 20 Pro dus) en dit toestel weinig verschil in het gebruik. Beide telefoons kunnen snel tussen apps wisselen en kunnen alles wat je van een moderne telefoon mag verwachten. Ik ben geen vreemde haperingen of foutmeldingen tegengekomen.

Alleen als je internet langzaam is, dan is de telefoon langzaam, maar dat ligt uiteraard niet aan het toestel. Ik vind het ook fijn dat Huawei zijn variant van Android nooit te veel tweakt, waardoor je altijd ongeveer dezelfde ervaring hebt. Hierbij heb natuurlijk wel de vrijheid om zelf nog het een en ander aan de menustructuur of het uiterlijk te veranderen.

Je kunt de telefoon gemakkelijk unlocken met de vingerafdrukscanner of via je gezicht met de camera (en als dat allebei niet lukt, dan kun je altijd nog je beveiligingscode gebruiken). Het scherm licht niet per se op wanneer je hem wilt unlocken en dat is erg handig. De vingerafdrukscanner wordt op subtiele wijze weergegeven op het scherm dat verder zwart is. Want als dat scherm aan is, dan is hij ook echt aan.

MobileMobile

Je kunt hem niet heel subtiel laten verlichten, waardoor je meestal wel een fikse bak licht in je gezicht hebt. Dat is in de avonduren op bed een beetje te veel, maar overdag is het juist genieten: de felheid van het scherm laten kleurenpracht nog mooier uitkomen. Zeker als je een mooie foto als achtergrond hebt, dan is het elke keer weer even een geluksmomentje als je weer unlockt. Foto’s komen helemaal tot leven op dit scherm.

Camera

En ja, dan ga ik het toch hebben over de fotografie, want dat is waarin deze telefoon echt een krachtpatser is. Wat het grootste verschil is tussen de P30 Pro en de Mate 20 Pro (die een half jaar geleden verscheen), dat is namelijk de zoom. Waar je met Mate 20 Pro 5 keer kunt inzoomen, is dat op dit apparaat wel 10 keer. Je kunt hem daardoor niet alleen gebruiken om heel veel detail in een foto naar voren te halen: je kunt er ook dingen op afstand mee lezen die je met het blote oog niet kunt waarnemen.

Dat is wel echt bijzonder en je maakt dankzij de 40MP, 10MP en 20MP-camera’s zowel fantastische groothoekfoto’s, ingezoomde foto’s als diafragma-foto’s (dat zijn foto’s waarin een object scherp op de voorgrond staat, terwijl de rest vaag is) en macro-foto’s (een superscherpe foto op slechts een paar centimeter afstand gemaakt). Bij die laatste blijf ik het jammer vinden dat het wat fletser wordt, maar verder voel je je net een professionele fotograaf. De kunstmatige intelligentie helpt daarbij. Die herkent bijvoorbeeld dat je eten fotografeert en maakt er zo het beste van. Hier enkele voorbeelden:

Diafragma
Inzoomen 1
Inzoomen 2
Inzoomen 3
Macro
Groothoeklens 1
Groothoeklens 2
Food

En dan is er de nachtfotografie, waarvan ik in het artikel over fotograferen in Parijs al het een en ander had geschreven. Ik blijf dat toch wat ingewikkeld vinden: de telefoon zorgt er namelijk voor dat de nacht net dag lijkt, en dat vind ik niet zo mooi. Aan de andere kant hangt het er ook maar net vanaf waarvoor je die nachtmodus gebruikt. Wil je bijvoorbeeld op een donkere avond een foto maken van je kat, dan kan de Huawei P30 Pro dat heel goed vastleggen. Kijk maar:

Nachtmodus

En ja, ik moet er toch maar even aan geloven, want er zit ook nog een selfiecamera op het toestel, die natuurlijk kan worden voorzien van diverse beautyfilters. Ik moet zeggen dat ik ze allemaal op de hoogste stand heb gezet, en het valt me dan nog mee in hoeverre hij mijn gezicht heel anders maakt. Je moet er ook wel goed voorzitten, anders doet hij heel weinig, of ik ben natuurlijk een beauty van mezelf (kuch kuch). Maar ik zal je laten zien hoe groot het verschil is zonder beautyfilter en met alles op maximale stand. Dit zijn de hoogste standen gezicht versmallen, warmer maken en natuurlijk egaler versus niks van dat:

Beautyfilter 1
Beautyfilter 2

Batterij

Huawei is helemaal van het snelladen en deze batterij is binnen mum van tijd vol. Als je hem veel gebruikt, dan kun je met de batterij van 4,200mAh wel een dag vooruit, maar mocht je dat toch niet halen, dan zit je binnen een half uur al weer bijna vol.

Prijs

Huawei P30 Pro is niet bepaald goedkoop. Het apparaat kost je momenteel ongeveer 1.000 euro in aanschafprijs. Let daarbij wel op: vaak als je het toestel koopt in combinatie met een telefoonabonnement, dan is de Pro vaak slechts een paar tientjes duurder dan de gewone Huawei P30. Pas wel op: een telefoon kopen in combinatie met een abonnement kan je een BKR-registratie opleveren.

Conclusie

Dit is een toptelefoon. Het enige dat ik echt mis, is de audiojack, want je hebt altijd weer het ‘staartje’ nodig om oordopjes in te pluggen. Maar verder heeft Huawei P30 Pro alles wat je wil in een telefoon. Het design is fantastisch, hij werkt als een zonnetje en dan is er natuurlijk dat enorm scala aan fotografie-opties waardoor je in een paar seconden foto’s maakt die er zeer professioneel uitzien. En je ziet in dit artikel slechts een paar foto’s die ik even snel heb gemaakt in de korte periode dat ik het toestel heb getest. Moet je nagaan als je er een hele fotoshoot van maakt. Als je een fantastische telefoon wilt hebben, dan hoef je echt niet ver te zoeken: Huawei P30 Pro is nu uit.

Design
8.5
Gebruiksgemak
9
Camera's/Fotografie
9.5
Batterijduur
8.6
Prijs/kwaliteit
8.3
8.8
Scores

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.