How-to: kaarten maken met de Cricut Joy

How-to: kaarten maken met de Cricut Joy

In de how-to van vandaag lees je hoe je dubbelzijdige kaarten kunt maken met de Cricut Joy: de slimme snijmachine van Cricut. TechGirl Nadi geeft je hier wat tips.

Eerder las je in deze review van de Cricut Joy wat je ermee kunt doen en hoe de machine bevalt. Vandaag wil ik wat dieper ingaan op ’t maken van kaarten met deze gadget. Want met een paar simpele tools maak je binnen een handomdraai mooie, dubbelzijdige kaarten. De foto in de header is trouwens zo’n dubbelzijdige kaart. Een kaartje dat dit jaar voor Moederdag naar m’n mams is gegaan. Een stuk persoonlijker dan een standaard kaartje, en ook nog leuk om te maken!

Wat heb je nodig om dubbelzijdige kaarten te maken met de Cricut Joy?

Goed. Als je dit leest heb je de Cricut Joy al in huis, óf je oriënteert je op de aanschaf en de mogelijkheden ervan. Je hebt ‘m in ieder geval nodig om verder te gaan. Daarnaast heb je papier nodig (tip: je kunt kant-en-klare setjes van Cricut kopen), de speciale card mat (voor dubbelzijdige kaarten zoals die uit de header, anders kun je ’t doen met de standaard mat) en de Cricut Starter Tool Set. Voor sommige ontwerpen heb je ook Cricut gelpennen nodig.

Kaarten ontwerpen in de Cricut Design Space app

Goed, je hebt de tools. Nu nog het ontwerp! In de gratis Cricut Design Space app (voor laptop en/of telefoon) vind je heel veel templates die je kunt gebruiken. Dan is ’t een kwestie van zoeken wat je wil. Als je geen lid bent van Cricut Access (waarbij je onder andere toegang krijgt tot heel veel extra templates en fonts), kun je binnen het programma zoeken op ‘Free for Cricut Joy’. Daar vind je templates die op dat moment gratis zijn. Er staan vaak wel kaartjes tussen! Wil je zelf wat in elkaar zetten? Dat kan natuurlijk ook! Dat doe je met ‘new’. Voor ’t gemak kun je ook het template ‘Cards’ kiezen, waarbij je snijlijnen ziet. Je ontwerpt dan binnen het programma, binnen die lijnen.

Aan de slag met je ontwerp

Ben je klaar met je ontwerp, dan kun je ‘m gaan maken. Kies het juiste formaat kaart en leg je papier op de speciale card mat. Het onderste papier schuift onder de doorzichtige snijmat, zodat je alleen in het bovenste papier snijdt. Mocht er ook wat moeten worden getekend op de kaart, dan zal je machine nu aangeven dat het tijd is om het snijmesje te vervangen voor de gel pen. Zo niet, dan gaat ‘ie meteen snijden (na de papiercontrole).

Is je ontwerp gesneden, pel dan voorzichtig je kaart van de mat af. Daar gebruik je de pelhaak voor. Let op dat je niet achter hoekjes blijft haken. En haastige spoed is zelden goed, weet ik helaas uit ervaring. Oeps! Rustig pellen dus. De overgebleven uitsneden op de mat kun je er met de schraper vanaf schrapen.

Heb je een setje ‘Insert cards’ gekocht, dan kun je nu het ‘insert’ papier achter de uitsnede voegen. En klaar is je kaart! Heb je een eigen setje papier, dan moet je dat papier nog handmatig op maat snijden of knippen.

Schrijf je wens op het kaartje en klaar ben je!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.