Hoofdtelefoonaansluiting kapot? Geen probleem met deze tips

Oef, wat baalde AnkeV toen de hoofdtelefoonaansluiting van haar nieuwe mobiel kapot ging. Headphones met een stekker (jack) zijn echt haar ding, want die hoef je niet op te laden. Moest ze nu een tijdje zonder muziek, of waren er nog andere oplossingen?

Garantie checken

Dat was de eerste stap. Ik mailde, appte en belde met een blauw-oranje winkel en die gaven me aan dat dit nog prima onder de garantie ging vallen van mijn mobiel. Top, dacht ik. Of ik direct een afspraak wilde maken om ‘m op te laten halen voor reparatie? En of ik dan wel een back-up wilde maken en ‘m in de fabrieksinstellingen kon zetten, want ik zou de mobiel zeker drie (!) weken kwijt zijn. Drie weken? Grapje toch zeker? Ik hoopte even langs te rijden en te kunnen wachten op mijn mobieltje, maar drie weken kwijt… Het is niet zo dat ik ‘m continu nodig heb voor social media, maar op mijn werkplek is mijn mobiel mijn hotspot. En daarnaast had ik ‘m voor mijn gevoel net helemaal ‘goed ingericht’. Hier had ik zo geen zin in! En het oude mobieltje lag wel in de la, maar die had ik nou net vervangen omdat die te heet en te traag werd. Dus wat was het alternatief?

USB-C naar adapter

En dan gaat er dus een hele nieuwe wereld voor je open. Natuurlijk weet ik dat de jack-poort er bij heel veel telefoons al uit was, maar ik had nog een paar prima headsets met jack en die wilde ik niet zomaar weggooien. Nu de poort stuk was, besloot ik naar een oplossing te zoeken waarmee ik toch nog mijn huidige hoofdtelefoons kon gebruiken. Dan blijkt er zoiets te bestaan als een “USB-C naar jack-adapter”. Die schaf je al aan voor een paar euro en dat leek me het proberen waard. Dit werkt dus super. Enige nadeel hiervan: je kunt je mobiel niet tegelijkertijd opladen, want die poort is bezet. Althans, niet met het exemplaar dat ik kocht. Er zijn er ook die beide kunnen. Hoe dan ook, voor mij geen bezwaar en deze adapter zit nu standaard aan mijn favo ‘oortjes’ thuis. Voor onderweg en werk zocht ik nog even verder. Het idee van draadloos leek namelijk ineens niet meer zo’n slecht idee.

Bluetooth

Omdat ik nog twijfelde of een bluetooth headphone iets voor mij zou zijn, bestelde ik toch een nieuw en niet al te duur exemplaar van een goed merk. Dat bleek er eentje met nog zo’n draadje tussen de twee oortjes te zijn. Losse exemplaren van een goed merk werden me voor enkel uitproberen te duur. En alhoewel ongetwijfeld de halve wereld (of meer) al over is op bluetooth hoofdtelefoons, ontdekte ik dus pas vrij recent hoe goed en fijn dit werkt. Ik kan ermee rennen, fietsen, lopen en werken. Ik luister er muziek mee, doe er vergaderingen mee, en switch vrij eenvoudig van mobiel naar laptop. Het bluetooth setje is in ieder geval geen miskoop.

Het bluetooth setje werkt natuurlijk wel met aan accu die opgeladen moet worden. Ik ben benieuwd of deze over een jaar nog steeds 16 uur meegaat op een volle batterij. Wat ik overigens ook een nadeel vind, is dat alle functionaliteiten op een mobieltje die draadloos ondersteunen ook weer batterij verbruiken. Zet je die dus om die reden continu aan en uit, dan is dat dus ook een extra handeling bij het gebruiken van je headset. Een hoofdtelefoon met jack plug je normaliter net zo makkelijk van het ene in het andere apparaat.

Conclusie

Dit waren voor mij de beste twee opties. Mocht jij nog een andere gouden tip voor me hebben dan hoor ik het graag! Met beide oplossingen ben ik heel erg tevreden, maar de winnaar voor mij is toch wel de adapter als het aankomt op prijs, gemak en duurzaamheid. Maar niet draadloos dus, call me old fashioned 😉

Photo by FitNish Media on Unsplash
Duurzaamheidstip van flip: Ik heb trouwens zo’n zelfde soort doosje als op de foto om mijn in-ears goed te houden onderweg. Doosje en headset gaan/gingen letterlijk de wereld met me over.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.