Hoe lang gaat een laptop mee?

Ondanks dat je soms geen nieuwe laptop wilt – want man, wat kunnen die dingen duur zijn – heb je niet altijd een keus. Soms houdt je laptop er gewoon mee op. Bij het kopen van een laptop wil je natuurlijk de laptop met de beste levensduur kiezen. Maar wat is nou de gemiddelde levensduur van een laptop? En valt deze te verlengen?

Mijn vorige laptop was alles behalve functioneel meer tijdens zijn laatste maanden. Er waren enkele toetsen losgekomen, die ik uiteraard weer zorgvuldig heb terug geplakt. Met te veel lijm. Ja, wist ik veel? Het linker klikgedeelte van de touchpad was afgebroken. Afgebroken, je leest het goed. Vraag me niet hoe het kan. Er zaten overal krassen en ik moest de laptop openmaken met een haarspeld. Het schuifje om de laptop mee te openen was namelijk ook afgebroken. En oh, wat was het ding traag. Het leek soms alsof ‘ie bewust het bloed onder mijn nagels vandaan probeerde te halen. Maar oké, als je al meer dan acht jaar trouwe dienst verricht, kan ook niet alles meer zoals eerst zijn.

Het werken op mijn nieuwe Asus Zenbook UX305F was dan ook een hele verademing. Wat? Hoort een laptop zo snel te zijn? Ik was het gevoel helemaal vergeten. Verrek, ik kan zelfs meerdere programma’s tegelijk runnen, zonder dat het beeld bevriest. Start als een razende op. Alle toetsen intact. Dit functioneert! Toch maak je je dan onbewust weer zorgen, want, hoe lang zal mijn Zenbook meegaan? Ik zocht de gemiddelde levensduur van een laptop voor je uit.

De gemiddelde levensduur van een laptop is natuurlijk van een heleboel factoren afhankelijk. Wanneer heb je de laptop gekocht? Wat voor merk is het? En vooral ook: hoe intensief gebruik je de laptop? Zo kan er zelfs nog verschil bestaan tussen laptops van hetzelfde merk. Over het algemeen gaat de doorsnee laptop zo’n vier jaar mee. Maar dit kan dus erg verschillen, het is slechts een gemiddelde! Omdat je een laptop overal mee naartoe neemt, heeft deze vergeleken met een vaste computer meer kans om eerder te sneuvelen. Beschadigingen treden sneller op namelijk. Denk aan dat moment dat je je tas op de grond laat ploffen, en dan enorm schrikt. Shit, mijn laptop zat nog in die tas. Dus ja, de manier van omgang zegt ook heel wat. Vaak worden wat duurdere laptops gemaakt van betere materialen. Dit kan een positief effect hebben op de levensduur van je laptop! Ik ben benieuwd wat dat wil zeggen voor mijn Asus Zenbook UX305F van 749 euro, I’ll let you know! Nog geen klachten so far.

Wil jij de levensduur van je laptop verlengen? Misschien heb je wat aan de tips uit bovenstaande video!

  1. Waar baseer jij die Technische levensduur van 4 haar op, wat is je bron?, wat is je onderzoek, of is grote duim wetenschap. Het zou zo 3, 5 of 6 jaar kunnen zijn.

  2. Hoi Alex, scherpe vraag van je! Die vier jaar baseren we op onze eigen ervaringen, maar dit lezen we bijvoorbeeld ook bij een Tweakers en dergelijke. Natuurlijk geldt die vier jaar niet voor iedere laptop – vandaar dat we ook spreken “over het algemeen gaat een laptop vier jaar mee”. De ene laptop zal het uiteraard langer (of korter) volhouden dan een andere. Groetjes van Anke

  3. Ik was hier ook benieuwd naar omdat mijn Samsung laptop van 5 1/2 jaar zo langzamerhand wat traag wordt en niet altijd meer doet wat ik wil. Ik moet er wel bijzeggen dat ik m’n laptop als desktop gebruik en er dus zelden mee rondsleep. Dat scheelt waarschijnlijk veel. Maar ik begrijp dus dat het niet heel gek is om eens wat geld bijeen te leggen voor een nieuwe . Dank voor de info.

  4. Hallo ik heb een vraagje over mijn laptop acer modelnummer BIC 50 MIJN VRAAG IS HOELANG GAAT DEZE LAPTOP eigenlijk NOG MEE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.