vrouw-telefoon-laptop-werken

Hoe kun je een telefoongesprek opnemen met je smartphone?

Klinkt dit herkenbaar? Je hebt een belangrijk gesprek voor werk, met een arts, of een online vergadering en je wil het graag opnemen. Misschien wil je het later nog eens terug kunnen luisteren of uitschrijven. Maar hoe doe je dat? TechGirl Ellen is het gestuntel zat en zoekt uit hoe het handiger kan.

Waarom is het zo moeilijk?

Wettelijk is het alleen toegestaan een (telefoon)gesprek op te nemen als je zelf deelneemt aan dat gesprek. Als het voor privégebruik is dan hoef je het niet te laten weten, maar voor professioneel gebruik (bijvoorbeeld bij een interview of verkoopgesprek) moet de opnemer het altijd laten weten. Ook moet er een geldige reden zijn voor het opnemen. Delen van gesprekken mag dan weer niet, het mag echt alleen voor eigen gebruik, bijvoorbeeld om geen belangrijke informatie van een doktergesprek te missen.

Deze regelgeving geldt niet alleen in Nederland. In veel landen gelden soortgelijke regels. Google en Apple hebben daarom geen opnamefunctie om je gesprekken op te nemen. 

Maar hoe kan ik toch een telefoongesprek opnemen? 

Zelf heb ik wel eens gestunteld door een gesprek op luidspreker te voeren en dit op te nemen met de dictafoonfunctie van een tweede telefoon. Of m’n telefoon zo dicht mogelijk bij de luidspreker van m’n laptop te leggen om een Zoom call op te nemen. Als je geen tweede telefoon hebt, kun je ook een los opname-apparaat gebruiken. 

Dat werkt, maar is niet optimaal kan ik je zeggen. En niet iedereen heeft een opnamekastje of tweede telefoon. Hoe kun je dan wel een telefoongesprek opnemen? Er zijn verschillende apps op de markt, die op een zelfde manier werken als mijn geklungel hierboven, maar dan wat professioneler 😉 De apps maken gebruik van de mogelijkheid om te bellen met meerdere mensen tegelijkertijd. De app is in dit geval een extra persoon in het gesprek en neemt het gesprek op.

Heb je een iPhone? 

Er zijn verschillende apps in de store te downloaden, we lichten er een paar uit.

MobileMobile

Met REKK kun je gesprekken gemakkelijk opnemen, opslaan en transciberen (omzetten naar tekst). De app werkt met inkomende en uitgaande telefoongesprekken, maar ook met apps zoals FaceTime, WhatsApp, Zoom of WeChat. Rekk is gratis voor normale gesprekken, mits beide gebruikers de app op de telefoon hebben staan. Voor het opnemen van gesprekken met vaste nummers of andere telefoonnummers heb je een abonnement nodig. De gesprekken worden in de cloud opgeslagen en omdat ze uitgeschreven worden, kun je makkelijk terugzoeken in de gesprekken. Gesprekken opnemen met REKK voor iPhone is helemaal gratis, op voorwaarde dat zowel de andere partij als jij REKK gebruiken terwijl je met elkaar praat. Je moet een abonnement kopen als je telefoongesprekken wilt opnemen naar mobiele en vaste telefoonnummers.

Met Call Recorder kun je ook snel en makkelijk gesprekken opnemen. Hij schrijft ze niet voor je uit en kan ook alleen ‘gewone’ gesprekken opnemen en is dus lekker basic. Je hebt voor deze app een abonnement nodig, dat je per week, maand of jaar kunt afsluiten.

Heb je een Android telefoon?

Sommige Android telefoons, zoals de Galaxy-lijn van Samsung, hebben de functie ingebouwd. Ook voor Android zijn er ook meerdere apps te downloaden. Zoek eens naar ‘Call Recorder’ of ‘gespreksopname’ en je vindt verschillende apps. Helaas is er een grote maar bij apps voor Android. In april van dit jaar is Google begonnen met het blokkeren. Als je naar de reviews van zelfs de hoogst beoordeelde opneem-apps kijkt zie je dat recente reviews bijna altijd laag zijn. Apps werden al regelmatig gesloten of geblokkeerd, maar developers wisten steeds manieren te vinden om toch opneem-apps te maken, de vraag vanuit gebruikers was zo groot!

Google zegt nu tegen The Verge (en in haar laatste developer update) dat ook de laatst mogelijke manier die ontwikkelaars nog hadden niet meer te gebruiken is en dat alleen diensten om mensen met een beperking te helpen nog gebruik mogen maken van de mogelijkheid tot opnemen. Meer hierover hoor je in de laatste Developer Policy Update van Google.

De reden die Google geeft om de functie te blokkeren voor app van derden vind ik een beetje vaag. Zou Google voorzichtiger met privacy zijn geworden? Of wil het de functie “voor zichzelf” houden? Google zelf werkt momenteel namelijk een functie in haar eigen Telefoon app om gesprekken op te nemen, maar op het moment van schrijven was deze functie nog niet opgenomen in de Nederlandse app.

Missen we nog tips?

Heb jij handige trucjes? Laat het ons weten in de comments.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.