Het leven wordt steeds duurder en tegelijkertijd worden telefoons met goede specificaties steeds goedkoper. Vroeger kocht je als je een nieuwe telefoon mocht uitzoeken waarschijnlijk een high end-toestel, met het idee: “Dat is toch het beste dat er nu is?” Klopt meestal ook wel, maar kijkend naar wat veel mensen op hun telefoon doen is zo’n ‘vlaggenschip’ helemaal niet nodig, zegt TechGirl Laura Jenny. “Koop liever een telefoon die echt bij je past”
BKR-registratie
Veel mensen zijn zich al wat bewuster van de aanschaf van telefoon sinds je een BKR-registratie krijgt wanneer je toestel 250 euro of meer is bij aanschaf (en je dit niet direct zelf betaalt maar meeneemt in je abonnement). Toch kan het nog wel iets bewuster, zeker nu er op het gebied van smartphones geen enorme groei zit in de specificaties ervan. Natuurlijk kunnen camera’s altijd beter, scherper, mooier, maar zeg nou zelf: voor die social media-kiekjes waarvoor je je smartphone gemiddeld gebruikt is dat helemaal niet nodig. Niemand gaat jouw Instagram-tijdlijn op zijn 70-inch televisie bekijken en je foto’s beoordelen.
Een telefoon zoeken die bij je past zou je best snel bij een goedkoper toestel kunnen laten uitkomen. Bedenk maar eens waar je je toestel voor gebruikt en vergelijk dat met 5 jaar geleden. Doe je er nu werkelijk zoveel andere dingen op? Nee? Waarom dan kiezen voor een telefoon die mega-ultra-super is? Het voordeel van een goedkoper toestel is bovendien dat je er minder kapot van bent als hij een schermbreuk oploopt of wordt gestolen. Niet dat je een product moet kopen met dat in je achterhoofd, maar een toestel van 300-400 euro vervangen is toch een stuk minder prijzig dan wanneer je toestel 1.500 euro kostte. Bovendien zullen dieven ook minder snel je telefoon stelen als je een wat minder spannend apparaat hebt.
Het mág wel duurder
Natuurlijk zijn er zeker wel redenen te bedenken om een duurder toestel te kiezen. Als je bijvoorbeeld voor je werk veel foto’s moet maken die zo ‘high quality’ mogelijk moeten zijn, of als je graag grote games erop speelt (binnenkort komt Apex Legends bijvoorbeeld naar mobile). Dan heb je wel baat bij die betere camera’s of die extra snelle, moderne processor. Of als je het bijvoorbeeld gewoon tof vindt om een klaptelefoon te hebben, ook dan kom je sowieso uit bij toestellen van 500 euro. Daarom is het advies ook niet per se om de goedkoopste telefoon te kopen, maar om je simpelweg bewust te maken van wat je eigenlijk op dat toestel doet.
Een andere manier om ernaar te kijken is te bedenken wat je met dat geld kunt doen dat je ‘overhoudt’. Als je normaliter een smartphone van 1.100 euro koopt, maar je geeft nu slechts 400 euro uit, dan kun je toch mooi een weekje naar Rhodos als je het slim plant. Of je gaat er lekker van op een uitgebreid wellness-weekend met je moeder in Maastricht. Of misschien koop je wel een goedkopere iPhone SE en spendeer je het geld dat je normaliter aan een duurder toestel kwijt was wel aan een refurbished iPad. De mogelijkheden zijn eindeloos, als je maar bedenkt wat jij nodig hebt. Dat maakt shoppen trouwens ook meteen een stuk gerichter: zoals wanneer niet weet waar je moet beginnen, en uiteindelijk toch weer uitkomt bij dat dure mobieltje.
Succes met shoppen!