corona tech

Het nut van een CO2-meter tijdens de coronacrisis

Er zijn plekken… daar kun je beter de ramen dichthouden, omdat de luchtkwaliteit buiten slechter is dan binnen. Sinds de pandemie is de buitenlucht in kwaliteit omhoog gegaan. Binnen wordt er juist meer fijnstof gemeten en andere dingen die de luchtkwaliteit beïnvloeden. Maar er is nog een reden waarom een CO2-meter belangrijk is rondom het onderwerp corona…

Een CO2-meter kan corona niet verhelpen, maar is wel een goed indicatiemiddel. Het kan je immers wijzen op het onvoldoende ventileren van je huis. Hoe meer ‘oude’ lucht, hoe hoger de CO2-waarde in die kamer. Dat betekent bijvoorbeeld dat de vochtdruppeltjes met daarin het coronavirus ook langer in de ruimte blijven hangen. Ventileren is een methode om het coronavirus sneller uit je huis te verdrijven. En via de CO2-meter zie je dus of een huis goed gelucht wordt, of niet.

CO2-meter en corona

Natuurlijk betekent goed ventileren niet dat je per se gezond blijft, maar het risico op besmetting met het coronavirus wordt wel lager op het moment dat je je huis goed doorlucht. En wat dacht je van andere gezondheidsrisico’s? Want zelfs als je even een vegaburger bakt of deodorant opspuit, gaat de luchtkwaliteit met rasse schreden achteruit. Zo komen in de lucht chemische stoffen te hangen die op je luchtwegen slaan. 

Gezondheidsredenen

Er zijn ook andere gezondheidsredenen die het de moeite waard maken om regelmatig te ventileren (of voor een luchtreiniger te kiezen). Zo zijn er allerlei producten in huis die de schadelijke stof formaldehyde afgeven. Dat kan bijvoorbeeld in keukenreinigers voorkomen, maar ook in je behang of je vloerbedekking. Je kunt het niet zien of ruiken, het is er gewoon en het maakt je waarschijnlijk duf. Het kan ook zijn dat je vaker hoofdpijn hebt. Ventileren dus!

Wat moet het CO2-gehalte zijn?

Zeker tijdens corona is het goed om het CO2-gehalte in huis in de smiezen te houden. Daarvoor gebruik je een CO2-meter. Wat je wil is dat er zo’n 800 parts per million zijn (het gaat dan om deeltjes koolstofdioxide). Hoe langer je een ruimte niet lucht, hoe hoger het CO2-gehalte wordt, want elke keer als je uitademt, komt er weer wat bij. 

Geeft je meter 1.000 ppm aan, dan is dat ook okay, al is ventileren wel aan te raden. Alles boven de 1.000 is erg ongezond. Het is dus niet alleen in de strijd tegen corona belangrijk om goed te luchten, ook voor je algemene gezondheid. Vergeet dus niet je raam open te doen in je slaapkamer.

CO2-meters met extra’s

Er zijn ook CO2-meters die meer meten dan alleen CO2. De CO2-meters van Rovary meten bijvoorbeeld ook de temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Stuk voor stuk ook oorzaken waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Laatstgenoemde is zelfs verantwoordelijk voor een muffe geur in huis, ademhalingsproblemen en ongedierte zoals zilvervisjes. De luchtvochtigheid in de gaten houden, is dus eigenlijk een múst.

Meer voordelen van Rovary CO2-meters

Afhankelijk van het type Rovary meter, tref je:

  • CO2-, luchtvochtigheid- en temperatuur metingen (tot 7 dagen terugkijken) 
  • alarm bij te hoge CO2-waarde
  • een dimbaar scherm (fijn voor in de slaapkamer)
  • accessoires om de meter op te laden (dus geen losse batterijen)
  • een lange accuduur en een snelle oplaadtijd

Bovendien is er bij de Rovary meters keuze tussen 9 talen (wat handig is, als Nederlands niet je moedertaal is)

Concluderend

Het is goed om de ‘vieze’ lucht te verdunnen met verse lucht, zeker in de pandemie. Je wil toch zo snel mogelijk van die coronadeeltjes af? Juist omdat je thuis waarschijnlijk minder goed die 1,5 meter afstand kan houden, is dat ventileren essentieel. In combinatie met een CO2-meter kun je goed in de gaten houden hoe je luchtkwaliteit ervoor staat. Doe er je voordeel mee!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.