Het Nederlandse woord voor dickpic is pikfoto dat kan beter

Het Nederlandse woord voor dickpic is pikfoto: dat kan beter

Recent keek ik naar één van mijn favoriete guilty pleasures: Catfish. Hierin moet presentator Nev regelmatig aan zijn kandidaten vragen of ze naar hun Catfish misschien een naaktfoto of een dickpic hebben gestuurd. Enorm gênant vaak. Maar wat eigenlijk nog gênanter is, dat is het Nederlandse woord voor dit begrip: pikfoto. Kan dat niet beter?

Een pikfoto klinkt voor mij als een foto die de medewerkers van de Kruidvat ophangen als er voor de zoveelste keer een winkeldief heeft toegeslagen. Zo’n foto die eigenlijk een screenshot is van de beelden van de beveiligingscamera. Ik moet in ieder geval aan die variant van pik denken: jatten dus. 

Pikfoto

Ietwat gedesillusioneerd over het Nederlandse woord voor dit begrip, ben ik wat rondvraag gaan doen op social media en onder mijn vrienden. Welk woord gebruiken mensen ervoor en zou er een beter Nederlands alternatief zijn? Wat direct duidelijk wordt, dat is dat er eigenlijk nooit wordt gekozen voor een Nederlandse term. Dickpic vinden we blijkbaar lekker genoeg bekken om daarin volledig mee te gaan met het Engels.

Dat is ook wel logisch, want mede door social media is dickpic zo’n ingeburgerde term geworden. Daar komen sowieso veel Engelse termen vandaan. ‘Even een voiceje sturen’, een ‘Direct Message’ sturen en natuurlijk een ‘Selfie’ maken. Dickpic klinkt prima. Je weet meteen wat er bedoeld wordt. En toch zou er een betere Nederlandse term moeten zijn, toch? Zelf vond ik pikpic wel leuk, omdat het zo lekker allitereert. Toch houd je dan het hele ‘is pikken geen stelen’-effect. 

Piemelplaat

Gelukkig zijn er op Instagram veel creatievelingen die me hebben geholpen bij de zoektocht naar een goed woord voor de foto van de edele delen van de man. Hier komen enkele inzendingen: lulplaat, lulkiek, piemelplaat, lullig plaatje, piemelprent, stokfoto, headshot, wiener dog en piemelfoto. Hier zitten wat mij betreft een paar excellente varianten tussen. Headshot is geweldig, maar wel iets te verwarrend met ofwel een goede kill in een videogame, ofwel een portretfoto van een gezicht. 

MobileMobile

Stokfoto is natuurlijk briljant. Het is een woordspeling op het woord stockphoto, wat dat ziet op een foto uit een beeldbank met standaard foto’s, zoals je vindt op Pexels en Pixabay. Het komt echter ook met een nogal uitgesproken verwachting… Vandaar dat ik zou kiezen voor piemelprent of piemelplaat. Opmerkelijk genoeg noemt onder mijn volgers blijkbaar niemand het een penis, wat ook wel een hoog ‘Biologieklas’-gehalte heeft. Piemel dan maar, en plaat en prent zijn allebei heel goed. Piemelplaat klinkt een beetje alsof ze bij een radiostation een lied over het mannelijk lid draaien, maar piemelprent klinkt weer als een prentenboek, maar toch zijn dit betere keuzes dan pikfoto. P-P, het is heel Suske en Wiske-achtig, maar het werkt een stuk beter dan P-F, toch?

Dickpic

Er kwam ook nog iemand op de proppen met ‘kanjerkiek’, met daarbij de kanttekening dat deze alleen mag worden gebruikt wanneer het een echte kanjer is. Ook waren er veel mensen die zeiden: gewoon niet doen. Ook denk ik dat het vragen om een ‘sexy foto’ bij een man vaak ook wel kan uitmonden in een piemelplaat, maar dat hangt ongetwijfeld ook van het tijdstip en je relatie tot die persoon af. Ik ken overigens niet veel mensen die überhaupt bij anderen om een dickpic vragen. Als iedereen daar tenminste eerlijk over is, want het blijven toch dingen die vaker ongevraagd dan gevraagd worden verstuurd. Maar goed, nu hebben we er in ieder geval een passend woord voor, als je op zondagochtend je telefoon opent en ziet dat iemand je middenin de nacht heeft proberen te verblijden met een… piemelplaat.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten