Hendrika Willemse

Hendrika Willemse: “Als je veel wil, moet je niet weinig vragen”

Ze lanceerde eerder dit jaar haar eigen bedrijf, middenin een crisis. Potentiële TechGirl van de Maand Hendrika Willemse is vastberaden om She in IT te laten slagen. Zelf wist ze altijd al dat ze de IT in wilde en ze wil nu andere vrouwen helpen die dat ook willen.

Hendrika: “Mijn broer is achttien jaar ouder en werkte in de IT toen ik jong was. Ik hoorde zijn verhalen over werk en ik kreeg het idee om ook de IT in te gaan. Ik deed MAVO, toen MBO IT. Vervolgens ben ik heel jong begonnen met werken. Ik startte samen met mijn broer een bedrijf toen ik 17 was, naast dat ik ook deeltijd studeerde. Ik vond het belangrijk om een HBO-diploma te hebben en koos de richting Commerciële Economie. Die garantie voor de toekomst had ik nodig. Mijn MBO was bovendien erg technisch en ik wilde meer over sales en marketing weten.”

Hendrika Willemse

Het is een verstandige keuze gebleken, want Hendrika heeft uiteindelijk tien jaar lang het bedrijf gerund. Dat deed ze zes jaar lang met haar broer, die helaas in 2006 overleed. “Hij is plotseling overleden. Het was een heftige tijd: je hebt een bedrijf samen, mensen in dienst, tegelijkertijd raakt het je privé ook. Ik heb grote beslissingen moeten nemen: ga ik het bedrijf verkopen? Uiteindelijk heb ik het vier jaar doorgezet, maar toen vond ik het mooi geweest en was het tijd voor wat anders. Detron ICT & Telecom Groep heeft het uiteindelijk overgenomen en onderdeel van de deal was dat ik mee zou gaan. Zo kwam ik drie jaar lang alsnog in de directie terecht.”

Dat was een interessante tijd voor Hendrika, maar misschien nog wel meer voor Detrons George Banken en zijn team: “Ik was de enige vrouw in de directie en dat was duidelijk wennen voor ze. Ook voor mij: ik was 26 of 27 jaar oud en voor het eerst kwam ik terecht in zo’n grote organisatie. Het was een enorme leerschool, maar het knaagde ook wel aan me: het was toch mooi geweest? Nu zat ik hier alsnog. Toen ben ik weggegaan en heb ik twee jaar bij VMWare gezeten. Ik was verantwoordelijk voor wereldwijde accounts en kon dus grote transformatietrajecten helpen doen.”

Ondernemerschap

Na 4,5 jaar switchte Hendrika van baan. Van het commerciële VMWare naar Nutanix (ook een Amerikaans IT-bedrijf) waar ik verantwoordelijk was voor centrale Overheidsklanten. Ze vond het echter moeilijk om haar draai te vinden na zeven jaar in het corporate leven. “Het ondernemerschap bleef jeuken. Uiteindelijk ben ik 2,5 jaar geleden van mijn zoon bevallen en deed ik in mijn zwangerschapsverlof coaching opleidingen. Ik heb zelf twintig jaar in de IT gewerkt, dus ik weet als geen ander waar je tegenaan kan lopen. Maar ook: hoe uitdagend en leuk het kan zijn. Ik ben nu 37 jaar en ik werk al 20 jaar. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik was al jong en snel volwassen en was met heel andere dingen bezig dan het studentenleven.”

Dat komt niet alleen door de IT en het bedrijf dat Hendrika met haar broer had. Hendrika heeft er namelijk nog een andere carrière op nagehouden. “Ik heb bijna twintig jaar een karatecarrière gehad, ook internationaal. Daarnaast ben ik ook kinderen gaan coachen, dus daar was ik naast mijn zakelijke loopbaan volop mee bezig. Met She in IT ben ik nu begonnen en ik merk dat de vrouwen die komen enorm verschillen. Soms zijn het jonge meiden die net met hun carrière beginnen en willen weten hoe je je carrière kan opbouwen, maar er zijn ook ondernemers die al jaren meelopen en vragen of ik kan meekijken naar het optimaliseren van een salesteam.”

Binnenkort komt er een online platform bij. Hendrika Willemse: “Zo kun je modules doorlopen en heb je zo een allround pakket van alles wat je moet weten. Bijvoorbeeld hoe je een plan moet maken in de IT met concrete handvatten en dagelijkse uitdagingen. Die gaan bijvoorbeeld ook over zaken doen: hoe kom je voor jezelf op? Mannen en vrouwen werken op een andere manier. Vrouwen hebben vaak toch wat minder zelfvertrouwen. Als een vrouw een vacature ziet, denkt ze al gauw dat ze niet voldoet aan wat er wordt gevraagd als er maar één puntje afwijkt. Mannen denken: “Ik probeer het gewoon.”

She in IT

Volgens Hendrika zijn vrouwen vaak terughoudend over zichzelf. “Vrouwen kunnen meer dan ze denken. Die onzekerheid is killing, die we vanuit onze jeugd al meekrijgen. Ik weet nog goed dat ik zei dat ik IT wilde gaan doen. Dat was bij mij thuis geaccepteerd, maar veel vrienden zeiden: is dat wel voor meiden? Het is heel technisch, kun je dat wel? Ik kom het nu nog steeds veel tegen, al is het vaak subtiel. Vaak is het bij seksistische opmerkingen ook moeilijk te bedenken wat je ermee doet. Je bent er niet op voorbereid, ze overvallen je. Ik denk dat het goed is om te leren daarmee om te gaan. Vrouwen moeten bovendien echt stoppen te denken of ze wel capabel zijn. Dingen die vanuit onze onzekerheid uit onze jeugd komen, die zeggen niets over wie je nu bent. Ik wil daar ook met mijn bedrijf aan werken: handvatten voor het ombouwen van zelfvertrouwen.”

Hendrika mist zelf coaches die vrouw zijn en ook ervaring hebben in de IT, waarop ze zelf zo’n bedrijf is gestart. “Ik heb ooit van George (Banken) als advies gekregen: “Als je veel wil, moet je niet weinig vragen.” Daar ben ik hem nog iedere dag dankbaar voor. Ik hoop dat ik met She in IT kan helpen zorgen dat meer vrouwen de stap maken om de IT in te gaan en om erin te blijven. Ik hoop ook jonge meiden te enthousiasmeren om een opleiding in IT te kiezen. Het is belangrijk en leuk om vrouwen te empoweren om groot te dromen en hun ambitie na te jagen.”

Hendrika Willemse is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Eind deze maand gaat de stemronde live hier op TechGirl.nl. Houd ons in de gaten!

Quote in foto: “Vrienden zeiden: is dat wel voor meiden?”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.