Heidi Ulrich: “Met Python krijg je wat je vraagt”

Als je vader je al van jongs af aan de computer laat fixen, dan weet je dat je later in je leven waarschijnlijk nog steeds met tech bezig bent. Dat geldt in ieder geval wel voor TechGirl van de Week Heidi Ulrich, die inmiddels is uitgegroeid tot Python-ontwikkelaar. “Ik wilde in mijn kunst altijd al computers gebruiken.”

Na haar studie Kunst en Techniek bij Saxion in Enschede werd Heidi interfacedesigner. Daardoor kon ze zowel ontwerpen als met software bezig zijn, wat ze een paar jaar heeft gedaan voordat ze doorstroomde naar een baan als contentmanager. Contentmanager zijn was niet helemaal wat Heidi wilde, dus toen ze bij Antoganist de kans kreeg om programmeur te worden, greep ze die met beide handen aan. Inmiddels heeft ze zich in een half jaar tijd bekendgemaakt met de programmeertaal Python en leert ze nog elke dag bij om de mooiste dingen te creëren.

“Bij andere bedrijven moest je al goed kunnen programmeren, maar Antagonist maakte daar geen probleem van. Ze vonden me leuk en wilden me opleiden. Op zich ben ik eigenlijk al op mijn negende begonnen met programmeren. We hadden een DOS-computer thuis die soms stuk ging en dan ging ik alles opnieuw inrichten. Ik vond die computer heel fascinerend en mijn vader liet me dan ook lekker mijn gang gaan. Hij leerde me sowieso van alles: solderen, dingen bouwen van hout, enzovoort. Alleen als de computer heel erg stuk was, dan nam hij hem mee naar kantoor. Mijn moeder deed destijds een secretaresseopleiding waar Basic onderdeel van uitmaakte. Ik heb haar boek helemaal doorgespit om me in ieder geval die taal vast meester te maken. Na schooltijd ging ik niet buitenspelen, ik ging binnen programmeren.”

Python is een cleane, nette taal

Inmiddels is ze sinds januari bezig in Python. Een taal die ze op zich niet bewust koos, maar waarmee wordt gewerkt bij haar werkgever. “Ik kon altijd de concepten van dingen die ik wilde zien in software uitleggen, en ik kon wel een beetje PHP en Javascript, maar om het echt bugvrij te maken lukte niet. Daarom ben ik blij met een cleane, nette taal als Python. PHP kun je leren, maar de kans dat je het van iemand leert die het ook houtje-touwtje geleerd heeft is groot, en dan gaat het snel verkeerd. Python-programmeurs kunnen het goed en kunnen het je ook gedegen leren. Python is een taal die veel gebruikt wordt en die toekomstbestendig is.”

Niet dat Heide de hele dag code klopt: “Ik ben hard bezig met programmeren, maar er zijn ook veel opdrachten op het snijvlak van front-end en programmeren. Denk aan onze personeelswebsite die op een bestaand cms is gebouwd, waarbij ik heb geholpen met het maken van de foto’s. Je kunt in het bedrijfsleven snel een manusje van alles worden, maar gelukkig wordt er wel voor gewaakt bij Antagonist. Er wordt wel gedacht vanuit de kracht: is er iets met design of waar een oog voor goede uitlijning benodigd is, dan wordt dat aan mij gevraagd.”

Vorige week was Heidi te vinden op Still Hacking Anyway en ze stortte zich daar helemaal op de bezoekersbadge: “Dat is een ESP-printplaatje met een schermpje en knopjes, dat je dan weer kunt programmeren met appjes in micro-Python. Ik was tijdens het evenement twee dagen naar CastleFest, waar ik de badge ook droeg. Ik kreeg zulke leuke reacties van mensen: heb je een Game Boy bij je? Mensen kennen het niet, maar ze vinden het cool. Daarom ben ik gaan kijken hoe ik bij de code kan komen die andere mensen hebben gemaakt en startte ik met het ontwikkelen van een Magic 8-ball in app-vorm. Als je dan op het veld liep dan kon je een willekeurige vraag stellen waarop je dan een willekeurig antwoord kreeg. Ik was er ver mee gekomen, maar toen was het evenement afgelopen. Inmiddels ben ik er in de avond nog wel mee verder gegaan, want al mijn vrienden bij Tkkrlab hebben hem ook dus ik wil een toffe bijdrage leveren.”

Tkkrlab

Niet alleen Heidi’s vader heeft haar enorm geïnspireerd om meer te doen met tech, ook Tkkrlab helpt. “Twee jaar geleden zocht ik een hobby en kwam ik Tkkrlab in Enschede tegen. Ik ben daar gewoon zomaar heen gegaan om te kijken of ik nog technische projecten kon oppakken. Ik wilde wel eens een wake-up light bouwen en ik wist dat daar mensen zouden zijn met kennis om me te helpen. Het is een heel sociale club waardoor ik niet alleen maar als een nerd thuis blijf zitten. We zitten allemaal te programmeren maar doen dat wel samen en hebben dat menselijke contact wat je mist als je alleen op je kamer zit. Ik heb het mijn vader ook laten zien en die wilde eigenlijk niet meer naar huis. Vroeger maakten we samen bijzondere computerkasten en hij is zo blij dat ik de techniek helemaal heb opgepakt. Het is zo’n fijne plek, ik ben er elke week wel te vinden. Je hebt ook veel gereedschappen tot je beschikking: een grote werkbank, 3D-printers, een lasercutter. Het is een moderne speeltuin voor volwassenen.”

Echte idolen in de tech heeft Heidi niet, maar ze geniet wel van het werk van Lea Verou en Veerle Pieters. “Dat zijn vrouwen die al heel lang in het vakgebied zitten, maar nog steeds vernieuwen. Ik denk als ik ze lees vaak: “Wow, lopen ze nog steeds voorop?!” Ze hebben altijd hun websites op orde en zijn keihard aan het werk, daar mag wel eens een lintje voor komen. Je ziet het bij hen ook: als je het als vrouw goed aanpakt, dan heb je het niet moeilijker dan de mannen. Wees down to earth, probeer niet te veel op te vallen, en dan komt het goed. Als je ook Python-developer wilt worden, dan raad ik aan om te denken in patronen en het automatiseren van dingen. Net als bij de talen die je leert, maakt het niet uit of je de exacte woorden kent, als je maar de grammatica erachter begrijpt. Als je in een handmatig proces de flow ziet en bedenkt hoe je dat in programmatuur kunt vatten, dan kun je het vervolgens in elke programmeertaal gaan uitwerken. Lees andermans code en ga het zelf doen. En ga met mensen samenwerken: soms lachen mijn collega’s me uit, maar daar moet je lekker mee spotten, je levert immers wel altijd iets op.”

Heidi doet mee aan TechGirl van de Maand, waarvoor je eind deze maand weer een speciale post kunt vinden op TechGirl. De reden om voor haar te kiezen, ziet ze vooral in haar lange relatie met tech: “Ik ben al vanaf kinds af aan bezig met tech en het is telkens teruggekomen. Mijn kennis van tech is een mix van kennis en kunst: de creativiteit van mijn moeder en de techniek van mijn vader. Ik mocht niet aan het stopcontact komen, maar solderen en met elektronica rommelen dat komt allemaal van mijn vaders kant.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.