Heb je nog een SD-kaart nodig in nieuwe smartphones?

“The moments and memories we keep will be forever stored in my Micro SD”: Tinie Tempah zong het in 2010, maar is dat nog steeds zo relevant? Is het in 2018 nog steeds nodig om SD-kaarten en micro SD-kaarten te gebruiken? TechGirl duikt erin.

Een klein uitsparinkje aan de linkerkant van je telefoon, dat je heel onhandig moest openwrikken met je nagel, om er vervolgens een micro SD-kaart in te stoppen. Het was vroeger standaard in mobiele telefoons. Het is op zich een logische evolutie van de telefoon: waar je vroeger een micro SD-kaartje gebruikte om te compenseren voor de weinige GB’s aan intern geheugen, worden telefoons nu zo uitgerust dat je pas 128GB of zelfs 265GB verder bent voordat je zou denken aan een micro SD-kaartje.

SD-kaart of cloud

Tenminste, houd er wel rekening mee dat het interne geheugen nooit zoveel is als wordt beloofd: vaak neemt het besturingssysteem alleen al ruimte in, en dan heb je ook nog een heleboel ‘verplichte’ apps. Je hebt eigenlijk zelden het volledige aantal GB’s dat wordt beloofd. Tenminste, je hebt het wel, maar je hebt het niet allemaal vrij. Ook dan is er geen man overboord, want je kunt ook gebruikmaken van de cloud. Als je alles meteen in Google Drive zet, dan hoef je op je telefoon geen geheugen te gebruiken. Dat is sowieso verstandig, mocht je telefoon stuk gaan of worden gestolen.

Toch zijn er wel mensen die toch nog kiezen voor een micro SD-kaartje in de telefoon, juist om dat interne geheugen niet te vol te zetten. De een gebruikt het voor het opslaan van Spotify-nummers, de ander voor bepaalde apps of MP4-filmpjes. Weer een ander is alvast met zijn volgende telefoon bezig en gebruikt de micro SD-kaartjes speciaal om de transitie tussen telefoons makkelijker te maken. Je hoeft niet van alles opnieuw te installeren, je stopt het kaartje in je nieuwe apparaat en je kunt weer door alsof je nooit een ander toestel had.

Fotografie

Oké, in een telefoon is het dus nog maar de vraag wat je voorkeuren zijn, maar dat zegt niet dat micro SD-kaarten of SD-kaarten straks niet meer bestaan. Ze worden bijvoorbeeld nog wel veel gebruikt in de wereld van fotografie. Vooral bij actiefotografie waarbij er meerdere foto’s per seconden worden gemaakt, heb je die extra MB’s keihard nodig. Ook filmen kost natuurlijk veel meer ruimte dan fotografie, dus je bent zo toe aan een flinke SD-kaart. Hoewel, vaak wordt geadviseerd om juist in fotografie met meerdere kleinere kaarten te werken, omdat het drama dan iets minder groot is als je het verliest. Bovendien kun je ook een vakantie op een kaartje zetten bijvoorbeeld, en het op die manier rangschikken.

Het is dus nog echt niet gedaan met de SD-kaart en de micro SD-kaart. Gebruik jij er eentje in je smartphone?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.