luisterboeken

Getest: Storytel – abonnementsdienst voor luisterboeken

Luisterboeken bestaan al vrij lang, maar echt doorgebroken zijn ze nooit. En daar wil Storytel graag verandering in brengen. Zij bieden een abonnementsdienst voor luisterboeken. Tijd om te testen!

Registreren
Je kunt Storytel 14 dagen gratis proberen. Daarna wordt je abonnement automatisch aangezet. Kosten bedragen 9,99 euro per maand. Registreren kan gemakkelijk via je Facebook-account. Als je de app downloadt kun je ook direct beginnen met luisteren.

Let’s go!
Eenmaal geregistreerd kun je direct beginnen met “lezen”. Storytel geeft je je eigen boekenplank. Daar kun je de boeken opzetten die je leuk lijken. Vanuit je boekenplank kun je beginnen met lezen. Je kunt meerdere boeken tegelijk lezen door de één te pauzeren en te beginnen met de volgende.

Je hebt een aantal opties tijdens het lezen;

– Slaaptimer (na hoeveel minuten moet hij ophouden met voorlezen?);
– Bookmarks plaatsen (de app houdt zelf al bij waar je bent);
– Leessnelheid (handig als je moet studeren en weinig tijd hebt).

Internet
Om de boeken te streamen heb je internet nodig. Maar je wilt natuurlijk ook gebruik maken van de dienst als je op vakantie bent; dat is geen probleem. Hiervoor moet je alleen het boek vooraf offline bewaren. Dus voordat je op reis gaat eerst thuis even je boekenplank offline maken en dan kun je zonder problemen in de auto, vliegtuig of op je strandbedje verder luisteren.

Grootte
De grootte van de app is 9,8 MB. Houd er rekening mee als je boeken offline gaat zetten dat dit ruimte in beslag neemt. Heb je een boek uit? Dan kun je hem ook direct weer weggooien zodat je weer ruimte hebt voor een ander boek.

Categorieën en series
Je kunt in de bibliotheek zoeken via categorieën, series of direct zoeken. De app selecteert ook aanbevelingen op basis van je leesgeschiedenis.

Ik zie bij de categorie “Meest populiere e-books” wel een heel bijzonder boek voorbijkomen: Kama Sutra, Super Sex. Gaat er nou iemand voorlezen welke standjes er in het boek staan!? Nee. Blijkbaar zitten er ook echte e-books in de app. Deze kun je dus doorbladeren op je telefoon (in dit geval beter denk ik).

Oh, en dikke kans dat je je telefoon of tablet kwijt bent als je kids doorhebben dat Storytel ook allerlei kinderboeken kan voorlezen.

Voordelen
Luisteren via je telefoon is vooral praktisch. Je kunt een boek “lezen” en toch ondertussen wat anders doen. Lezen in bed zonder licht aan of lezen in de auto zonder misselijk te worden (dan het mooist natuurlijk om je telefoon te verbinden met je autoradio, als iedereen wil meeluisteren).

Nadelen
Eigenlijk toch vooral het authentieke boek missen. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij e-books; je hebt het niet echt vast, je kunt geen bladzijde omslaan of het boek ruiken. Maar hé, het past natuurlijk wel bij een echte Techgirl! En je kunt gerust nog eens een echt boek voor de afwisseling lezen!

Verder is het wel even wennen aan een andere stem dan je eigen “leesstem”. Maar na het eerste hoofdstuk valt het je niet meer op.

Wat vind jij?
Heb jij het al eens geprobeerd? Je kunt het ons in een reactie laten weten of meepraten op onze social media.

  1. Ik heb zelf al een paar maanden Storytel. Ben erg tevreden, maar de Aanbevelingen zijn niet aangepast op mijn leespatroon, elk genre wordt namelijk genoemd, terwijl ik echt geen boeken lees van bepaalde genres. Daar mogen ze nog verbeteren, als het werkelijk persoonlijke aanbevelingen zijn.
    Ik luister alleen offline tijdens het autorijden en dat bevalt goed. De selectie Nederlandse boeken is best groot, maar van mij mag de Engelse selectie wel wat uitgebreider. Een telefoon met genoeg extra ruimte is wel een must als een dik boek rond de 350 Mb is.
    Je mag trouwens maar maximaal 5 boeken offline opslaan op je apparaat. Met 2 apparaten kan je dus 10 verschillende boeken offline meenemen. Genoeg om je vakantie door te komen en anders kan je in een hotel met wifi zo een nieuw boek downloaden.
    Als ik een beetje doorluister kan ik ca. 1 boek per week halen dus dan is de €9,99 best te doen. Zeker als je het vergelijkt met Audible waar je boeken koopt en niet streamt.

    Tip: voor mensen met een leeshandicap, waaronder visueel gehandicapten, maar ook mensen met dyslexie, heeft de Openbare Bibliotheek beschikking over de audioboekencollectie van de blindenbibliotheken. Alleen met een medische verklaring krijg je toegang hiertoe. Ik voldoe daar niet aan, maar als je een dergelijke handicap hebt is dat een goedkopere keuze, namelijk de kosten van een abonnement op je lokale bibliotheek, en de collectie Nederlandse boeken is nog groter. Zij zijn namelijk niet afhankelijk van uitgevers voor het produceren van audioboeken. De blindenbibliotheken hebben zelf voorlezers waardoor nieuwe boeken vaak sneller beschikbaar zijn.

  2. Ik luister nu ook via Storytel. Best een fijne app. Het is echter wel zo dat Storytel op elk gewenst moment boeken kan verwijderen. Ik was een boek aan het luisteren en ineens was het verdwenen. Waarschijnlijk iets met rechten ofzo maar fijn is anders. Het is van Storytel verdwenen, maar ook van mijn boekenplank en offline. Storytel doet dit dus zonder waarschuwing of seintje vooraf wat ik dus echt geen service vind.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.