Geef toe: ook jij wilt altijd winnen van je navigatiesysteem

“Aankomsttijd: 12:06.” Daar moet toch op zijn minst 12:00 van te maken zijn… Herken je dit? En heb je je weleens afgevraagd waaróm je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem? Deze en nog 99 andere technologische/filosofische vragen beantwoordt Rens van Der Vorst in zijn boek Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem. TechGirl Hilde was ontzettend getriggerd door de titel, want ze herkende zichzelf er behoorlijk in (oeps). Maar ze had er eigenlijk nooit over nagedacht dat er daadwerkelijk een reden achter zat. Rens denkt over zulke vragen dus wel na, én schreef er een boek over.

De veelzijdige technofilosoof

Rens heeft zichzelf benoemd tot technofilosoof. Nee, geen filosoof die over techno-muziek nadenkt, maar over technologie. Deze man doet 100 dingen tegelijk, van TedxTalks geven, tot lesgeven op de Fontys Hogeschool in Eindhoven, tot meerdere bedrijven leiden én dus boeken schrijven! Dit is dan ook niet z’n eerste boek: in 2017 kwam van hem namelijk ook al ‘Appen is het nieuwe roken’ uit.

Veel verschillende onderwerpen (en antwoorden)

In dit boek gaat Rens onder andere in op vragen als: Is er over een paar jaar geen fake news meer? Waarom zie ik alleen lelijke vrouwen op Tinder? Zijn we straks te dom om het klimaatprobleem op te lossen? Gaan onze banen nu wel of niet verdwijnen? Is Buienradar wel te vertrouwen? 

Dat Rens in de educatieve sector zit is in het boek duidelijk te merken. Een groot deel van de antwoorden wordt op de een of andere manier wel gelinkt aan het onderwijs. Ook is er een hele set met vragen specifiek daarover. Juist door zijn eigen ervaring kan hij een duidelijk oordeel geven over wat wel of niet verstandig is om qua tech aan te passen in de klas en wat de meningen van leerlingen over onderwerpen zijn. Deze verschillende invalshoeken maken het boek lekker divers.

Rens heeft in het boek sowieso veel eigen ervaringen verwerkt. Na aanleiding van sommige vragen zou je misschien een op feiten berust antwoord verwachten, maar dat is zeker niet altijd het geval. Op een speelse manier neemt Rens je mee in zijn denkwereld en betrekt daar ook zijn eigen leven en gezin bij.

Filosofische kant: zet je aan het denken

Daarom zijn niet alle antwoorden even ‘vast’ maar vaak ook meer een interpretatie vanuit Rens’ visie op de wereld. Precies dat is het filosofische aspect van het boek. Het laat je zelf ook nadenken hoe jij denkt dat de toekomst van tech eruit gaat zien. Doordat de antwoorden per vraag ook niet te lang zijn, blijven ze je boeien.

Door die filosofische invalshoek heb ik het boek niet in een keer kunnen lezen. Na het lezen van een paar antwoorden zat ik telkens vol gedachten als “Zou dat zo gaan in de toekomst? Wat vind ik daarvan? Wat merk ik daar zelf van? Zou ik dat fijn vinden?”. Dan bestookte ik eerst m’n vriend of vriendinnen met de nieuwe inspiratie die ik opgedaan had voordat ik verder ging lezen. En ik denk dat dat juist precies is wat Rens met zijn boek wil bereiken: mensen laten nadenken over de toekomst van tech!

Wie moet dit boek zeker lezen?

Dus ben jij iemand die met tech bezig is (vast wel, anders was je hier niet ;-)) en vind je het interessant om na te denken over de gevolgen van die tech ontwikkelingen? Dan is dit boek zeker wat voor jou! Of om cadeau te geven want ik denk dat iedereen wel wat nuttigs uit dit boek zou kunnen halen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.