Gaming smartphone kopen? Hier moet je op letten!

Mobiel gamen wordt steeds populairder en er zijn tegenwoordig zelfs speciale gaming smartphones. Heeft zo’n toestel eigenlijk zin en hoe kies je dan de ideale gaming smartphone? Samen met Dominick van SmartphoneMan leggen we je het uit.

Voordat je specifiek naar een gaming smartphone op zoek gaat, moet je even bedenken wat voor games je wilt spelen. Houd je vooral van simpele spelletjes zoals Candy Crush en Pokémon Go? Dan maakt het eigenlijk niet veel uit wat voor smartphone je koopt. Alle toestellen kunnen daarmee overweg.

Zwaardere games als Fortnite, Pubg, Asphalt en Call of Duty kun je ook op de meeste smartphones spelen, maar daarbij maakt het wel uit wat voor toestel je koopt. Op goedkope smartphones zien die games er niet mooi uit en kunnen ze soms haperen. Dat komt je game-ervaring natuurlijk niet ten goede.

Een sterke basis

Eigenlijk het belangrijkste bij het uitzoeken van een gaming smartphone is dat het toestel een sterke
hardwarematige basis heeft. Een snelle chipset en voldoende werkgeheugen. Bij iPhones zit dat eigenlijk altijd wel goed, omdat Apple nauwelijks budgettoestellen maakt. Bij Android-smartphones is dat wat lastiger te herkennen.

Kies in ieder geval een toestel met minimaal 6GB werkgeheugen en een 8-kernige chipset. Helaas zegt dat tegenwoordig niet zoveel meer, en is het dus ook belangrijk om te kijken welke chip dat precies is. Het best kun je er een kiezen uit een high-end lijn. Van chipmaker Qualcomm is dat de 800-serie; bij Huawei en Samsung de 900-serie. Wil je wat geld besparen? Met de 700-serie van Qualcomm zien games er iets minder mooi uit, maar kun je nog goed overweg. Die chips vind je in wat goedkopere smartphones.

Om ervoor te zorgen dat je lang kunt blijven doorspelen is het belangrijk om een grote batterij te hebben. Bij iPhones zitten die vaak in de Max-modellen, voor Androidsmartphones geldt dat een batterij groter dan 4500mAh groot is. Ook kan het handig zijn als er nagedacht is over koeling: als een smartphone zijn warmte niet goed kwijt kan zal een game na een tijdje minder soepel lopen. Het is niet essentieel, maar als je op het specificatiekaartje iets over verbeterde koeling leest is dat een pré.

Groot scherm met hoge verversingssnelheid

Via het scherm zie én bedien je de game. Het is dus erg belangrijk dat je game-smartphone een goed en groot scherm heeft. Dat laatste zorgt ervoor dat je naast de ruimte die je nodig hebt om de game te bedienen ook nog ruimte overhoudt om te zien wat er eigenlijk gebeurt. Eigenlijk is 6 inch tegenwoordig wel het minimum als je fatsoenlijk wilt gamen en is een scherm van 6,5 inch of groter eigenlijk nog beter.

Sinds kort heb je ook keuze in de verversingssnelheid van het scherm. Traditioneel lag die op 60Hz: het beeld werd 60 keer per seconde ververst. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor 90Hz of zelfs 120Hz, wat zeker tijdens het gamen van pas komt. Het spel ziet er daardoor veel vloeiender uit, wat je gameplezier ten goede komt. Let er trouwens wel op dat je een smartphone koopt die krachtig genoeg is om die hoge verversingssnelheid te voeden; een budgetsmartphone met een 90Hz-scherm heeft voor gamen weinig zin.

Android of iOS?

Gamen kan natuurlijk op Android en op iOS. Toch kan het handig zijn om even te checken of de game die jij wilt spelen op beide platformen beschikbaar is. Voor de meeste games geldt dat wel, maar het is niet altijd het geval. Over het algemeen heeft iOS een iets groter aanbod van bijzondere games van kleinere ontwikkelaars.

Speciale gaming features

Veel smartphones hebben tegenwoordig speciale gaming features. Die zijn niet nodig, maar kunnen je game-ervaring wel verbeteren. Een game modus waarbij achtergrondprocessen stopgezet worden en meldingen gedempt worden is op veel duurdere telefoons aanwezig en kan handig zijn om ongestoord te gamen. Check even of jouw favoriete toestel dat heeft als je echt van plan bent veel en lang te gamen.

MobileMobile

Speciale gaming smartphones gaan nog een stapje verder. De ROG Phone II van Asus heeft bijvoorbeeld ultrasone schouderknoppen; de RedMagic 5G van Nubia heeft zelfs echte knopjes op de randen. Voor die toestellen zijn bovendien allerlei game-accessoires beschikbaar, zoals een houder met fysieke controller of een externe ventilator voor extra koeling.

Welke gaming smartphone past bij mij?

Een speciale gaming smartphone kan leuk zijn als je heel veel wilt gaan gamen en daarbij graag gebruik maakt van accessoires om je game-ervaring te verbeteren. Dan is bijvoorbeeld de Asus ROG Phone II of Nubia RedMagic 5G een goede keuze.

Voor de meeste mensen zal een ‘gewone’ high-end smartphone echter een betere keuze zijn. Los van wat extra’s lever je daarmee niks in op de game-ervaring, terwijl zo’n toestel wel op andere vlakken beter scoort en/of goedkoper is. Let er dan wel op dat je een smartphone met een goede chipset, grote batterij en mooi scherm met hoge verversingssnelheid koopt. Extra goede koeling van de processor en een ingebouwde game modus zijn handige extra’s om op te letten bij de aankoop, maar niet essentieel.

Heb je eigenlijk helemaal niet zo’n hoge eisen voor het gamen op je smartphone of speel je vooral simpele spelletjes? Dan kun je met alle smartphones uit het midden- en topsegment waarschijnlijk uit de voeten.

Dit artikel werd geschreven door Smartphoneman

Over Smartphoneman: SmartphoneMan is een nieuw YouTube-kanaal dat jou helpt bij het kopen van jouw ideale smartphone. SmartphoneMan maakt wekelijks reviews van de nieuwste smartphones, geeft tips bij het uitzoeken van je nieuwe smartphone en zet de beste smartphones op een rijtje in een wekelijkse top 5. Wil je niets missen over de nieuwste smartphones? Abonneer je dan op het kanaal van SmartphoneMan!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.