Robotvilla: het klinkt als een huis waarin je door robots wordt bediend, maar dat is het niet. Het is een technisch kinderatelier op wielen, bedacht door onze potentiële TechGirl van de Maand, Francesca Vonk. Hoe ze daar zo bij is gekomen, dat is een bijzonder verhaal. Lees gauw verder!

Francesca noemt zichzelf een echte “Xennial”, de generatie die geboren is tussen 1977 en 1983. “Ik groeide op in het analoge tijdperk en belandde tijdens mijn adolescentie in het digitale tijdperk. Toen ik een jaar of 10 was kwam bij ons de eerste personal computer in huis: een Commodore pc met van die flexibele grote floppy’s. We schreven batch files (vonden we toen leuk – haha) of we haalden de computers uit elkaar om ze vervolgens weer in elkaar zetten. Altijd waren we bezig met die dingen en onze computerverzameling groeide al gauw uit in de jaren die daarna volgden. Van het MS-DOS tijdperk naar de eerste versies van Windows en vervolgens naar Slackware Linux en andere Linux distro’s.”

Een toverportaal

Het werd echter pas echt magisch voor Francesca, toen haar gezin één van de eerste gezinnen in de straat was met een dial up verbinding. “Internettoegang voelde voor mij als een toverportaal naar een wereld met oneindig veel informatie en een mogelijkheid om contact te leggen met andere mensen die op dat moment achter de computer zaten. Nachtenlang waren mijn broer en ik online en hielden wij de telefoon bezet. Online in de chatrooms op “Internet Relay Chat” (IRC) en Bulletin Board Systems (BBS). We gebruikten Netscape een WebCrawler (Google bestond nog niet!) om te zoeken naar die eerste (nu retro) websites en we maakten mee hoe de eerste beelden van de Pathfinder, die op Mars geland was, binnen druppelden via NASA (4 juli 1997).”

“Dat was een fantastische tijd. Sindsdien ben ik nooit meer van het internet afgegaan en wilde ik ontzettend graag weten hoe deze techniek werkte. Zodoende ben ik de ICT ingegaan en begon ik met Technische Informatica. Daarna Hogere Informatica, en tot slot studeerde ik Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam en deed daar mijn master Human Centered Multimedia.”

Nu werkt ze bij Robotvilla, haar eigen technisch kinderatelier. “In 2017 heb ik Robotvilla opgericht, eerst als blog waar ik in mijn artikelen en video’s informatie deel over programmeren en techniek voor kinderen. Van mooi educatief speelgoed tot toffe coding spelletjes op de iPad. Niet veel later heb ik Robotvilla uitgebouwd tot technisch kinderatelier op wielen.

Na jarenlang sparen, dingen uitzoeken, overpeinzingen en knopen doorhakken, is het gelukt om een mobiel technisch kinderatelier op te richten. Ik wilde namelijk niet alleen via mijn blog vertellen over hoe je kinderen de wereld van programmeren en techniek kunt laten ontdekken. Ik wilde ook echt met de kinderen zelf aan de slag. In kinderatelier Robotvilla stel ik kinderen vanaf 5 jaar in staat de wereld van programmeren en techniek te ontdekken. Ik vind het belangrijk om kinderen de mogelijkheden van programmeren en techniek te laten zien en hen in staat stellen om geweldige dingen te creëren. Ik wil dat ze niet alleen techniek consumeren (zoals alleen maar spelletjes spelen of passief video’s kijken).”

User Experience designer

Francesca doet echter meer, want ze is ook freelance User Experience designer (Francescavonk.nl). “Ik ontwerp gebruikersvriendelijkere interactie en interfaces voor expertsystemen. Ik sla de brug tussen ontwikkelaars en eindgebruikers. Ik kruip in de huid van de gebruikers om erachter te komen hoe een stuk software hen het beste kan ondersteunen met de uitvoer van taken. Daarvoor gebruik ik diverse tools om prototypes te maken, die ik vervolgens kan testen met eindgebruikers en kan afstemmen met de ontwikkelaars. Ik gebruik onder andere Adobe XD en Sketch App.

Voorheen gebruikte ik ook veel pen en papier, maar sinds de komst van de iPad Pro met de Apple Pencil gebruik ik deze veel om mijn schetsen mee te maken. Het mooiste van het werken met de iPad Pro is dat ik mijn ontwerpen rechtstreeks kan versturen naar mijn MacBook Pro zodat ik daar direct verder kan met uitwerken. Deze ontwikkeling heeft mijn uitwerktijd enorm ingekort. Echt fantastisch.”

Een drukke vrouw, die af en toe best moeite heeft om balans te houden in haar leven. Toch vindt ze dat het allemaal waard, want ze vindt dat er best nog een slag gemaakt kan worden waar het gaat om kinderen en technologie.

“Er is zoveel prachtig educatief speelgoed te krijgen en dat is ook iets wat ik in het kinderatelier aanbied. Ik vind het belangrijk omdat het een bepaalde manier van denken stimuleert, het zogenaamde “computational thinking”. Dit houdt in dat je op een bepaalde manier een opdracht in kleine uitvoerbare stukjes kunt hakken, zodat een computer het ook kan begrijpen. Een ander belangrijk punt is dat (wat oudere) kinderen ook moeten leren wat voor gevaren het digitale tijdperk met zich meebrengt en hoe zij zich kunnen beschermen op het internet. Bewustwording op het gebied van cybersecurity is minstens zo belangrijk en ook daar zijn al spellen en kinderboeken over verkrijgbaar.”

Het belangrijkste advies dat Francesca heeft voor andere TechGirls, dat is: “Durf fouten te maken en daarvan te leren. Onthoud dat programmeren veel meer het oplossen van errors is dan in een keer foutloos programmeren van een applicatie. Ook tof om te weten is dat de eerste computerprogrammeurs vrouwen waren. Zonder Ada Lovelace, Margaret Hamilton en vele andere zou de wereld van de ICT niet zijn waar zij nu is. Google ze maar eens en als je toch aan het Googlen bent, kijk dan ook meteen even naar hoe je met “Imposter Syndrome” om kan gaan, want daar ga je hoogstwaarschijnlijk mee te maken krijgen in de wereld van de ICT.”

Francesca maakt aan het einde van de maand als de stemronde weer opengaat, kans op de titel TechGirl van de Maand. Houd TechGirl.nl in de gaten! Francesca zou het leuk vinden als mensen op haar stemmen. “Het zou leuk zijn als mensen op mij stemmen omdat ze geïnspireerd zijn geraakt door mijn verhaal, en mijn missie om techniek en programmeren toegankelijk te maken voor kinderen in mijn technisch kinderatelier Robotvilla.”

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.