vraagtekens

Flipper-dossier: wat is Flipper Zero en wat kun je ermee?

Het lijkt op een Tamagotchi met een dolfijn om voor te zorgen, maar niet is minder waar. Flipper Zero is helemaal niet zo’n onschuldig apparaat, al is het tegelijkertijd niet verboden. Dit is wat Flipper Zero is en wat je ermee kunt.

Flipper Zero is een klein apparaatje dat volop wordt gebruikt voor hacken en pentesten. Klinkt heel kwaadaardig, maar in principe is het beginsel ervan juist goed. Je test er namelijk mee hoe makkelijk iets te hacken is. Zo kun je er toegangsbadges en computers mee kraken: zelfs elektrische auto’s. Met zo’n Flipper Zero kun je onder andere kijken hoe makkelijk je een andere hotelkamer in kunt komen op basis van je eigen hotelbadge. Het is een draagbaar apparaatje met een ouderwets schermpje, een paar knoppen en een accu, naast uiteraard zijn computerbrein. 

Flipper Zero

Er hoeft geen twijfel over te bestaan: Flipper Zero is gemaakt voor hacken. Dat is zijn doel en dat is waarvoor je hem kunt inzetten. Het apparaat is bovendien opensource, waardoor je de hardware en firmware van Flipper Zero naar hartenlust kunt aanpassen. Je kunt een Flipper onder andere gebruiken om de tankdop van een Tesla te openen, omdat die via bepaalde frequenties werken die dit dolfijne apparaatje kan opnemen en gebruiken. Het kan ook NFC-kaarten lezen en zich bijvoorbeeld voordoen als een Nintendo Amiibo. Dankzij bluetooth kun je er ook accessoires aan hangen, zoals een toetsenbord. 

En nu we het toch over gaming hebben: je kunt er ook games op spelen, zoals Snake en Tetris. Er zit immers een lcd-schermpje op en het apparaatje is zeer makkelijk uit te breiden, dus dat kan gewoon. Hij heeft sowieso heel veel mogelijkheden, mede dankzij de vele connectie-opties die er zijn. Wel is het apparaat meer dan 150 euro, dus je zal er wel wat meer geld voor moeten neertellen dan bij de gemiddelde Tamagotchi. Is dat het waard? Zeker wel, je kunt je er namelijk alle kanten mee op. De positieve, ethisch verantwoorde kant die vooral wil experimenteren, dat is onze favoriet. 

Volgende keer duiken we in dit dossier in de legale kan van de Flipper Zero. Mag zoiets wel? Lees het volgende week op TechGirl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.