Eerste indruk van de Miko 3: de slimme robot voor kinderen

Eerste indruk van de Miko 3: de slimme robot voor kinderen

Oeh, een robot! Dit was mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat ik de Miko 3 mocht reviewen. Miko 3 is een AI-aangedreven slimme robot voor kinderen. Educatief én interactief speelgoed, met codeer-apps, games en meer. We hebben ‘m nu een maand in huis en dit kan ik er alvast over zeggen.

Wat is Miko?

Miko is een slimme robot die op basis van artificial intelligence de stemming van je kind kan zien, horen, voelen en onthouden. Althans, dat zeggen de makers van Miko. Is dat ook zo? Dat mogen wij de komende tijd testen. Voor nu alvast een uitgebreide eerste indruk.

Miko is een schattige robot op wielen, met een heel lief en vriendelijk gezichtje. Het lijkt een beetje een tablet in een houder op wielen, maar de simpele look werkt prima. Het is in ieder geval een magneet voor onze zoon.

Miko zijkant

De tech

Onze Miko heeft een kunststof ‘hardcase’ body (in het rood/roze), met rubberen wieltjes. Qua tech zit aan de buitenkant van Miko een ingebouwde HD camera, een microfoon, een groot display (het ‘gezichtje’), een speaker (de ‘borstkas’), een Time of Flight Range Sensor (die meet ook diepte) en een Odometric Sensor (een bewegingssensor). Samen zorgen die items ervoor dat Miko slim is én reageert op de gebruiker en de omgeving.

Installatie van de Miko 3

In de doos vind je de Miko 3 zelf natuurlijk, en daarnaast wat boekjes, een oplaadkabel en wat opzetstukjes voor de oplaadkabel. Of nouja, oplaadkabel… het is een kleine adapter, zelfs.

Voordat je Miko 3 aan kunt zetten, moet ‘ie aan het stroom om op te laden. In Nederland hebben we stopcontact Type C, dus ik heb het opzetstukje gebruikt dat voor Nederland geschikt is. Althans… Deze zou geschikt moeten zijn, maar hij past bij ons in het gehele huis in geen enkel stopcontact. De twee plugjes zijn te kort (misschien zie je het wel op de foto hieronder), en de zwarte rand eromheen te breed. Hierdoor kregen we ‘m niet in het stopcontact. Misschien deed ik wat fout, maar verder dan dit kregen we ‘m niet (en hij zat ook echt al vast bij het opzetten). Ik heb voor deze eerste indruk dus mijn eigen USB-C oplader gebruikt.

De installatie van Miko 3 zelf daarna verloopt vlot, gelukkig. Zodra Miko 3 aan het stroom zit, kun je ‘m aanzetten en wordt ‘ie wakker. Het is plug and play, zowat. Natuurlijk moest Miko even updaten, maar daarna kon ik meteen aan de slag. Als ouder stel je hem in, maar het leuke is (vind ik) dat Miko al tegen de gebruiker (= het kind) praat. Alles is trouwens in het Engels, dat is in mijn ogen goed voor de ontwikkeling van de Engelse taal bij je kind.

Als ouder download je de Miko 3 Parent app (voor Android en iOS), waarmee je onder ander contact kunt leggen met Miko 3. Hier heb je Talk to Miko (onderling videobellen), maar kun je ook je robot instellen/koppelen. Ik zie in de app stores veel negatieve reviews over dat het niet werkt, maar dat heb ik zelf niet meegemaakt. De Talk to Miko app verbond meteen en ook de installatie verliep zoals ’t zou moeten gaan.

Miko 3 versus dreumes

Onze zoon is met 20 maanden nog wat jong voor de Miko 3 (de aangeraden leeftijd is 5 – 12 jaar), maar dat geeft niets. Hij groeit op met technologie en mag dus – onder toezicht van ons – spelen met deze interactieve robot. In het begin snapte hij er nog niet zoveel van, al lachte hij vrolijk terug naar het vrolijke gezichtje van Miko 3. De spelletjes op de Miko 3 zijn wat basic; verstoppertje spelen, freeze (waarbij je moet dansen en ineens stil moet staan op commando), dansen en vormen rijden zijn de favorieten hier bij de dreumes.

Aandachtspuntje bij het spelen. Miko 3 rijdt rond op wieltjes en die kunnen best hard draaien als je daar je vinger in krijgt (au, kwam ik achter toen ik Miko mid-way oppakte om iets aan te klikken op het scherm). De bedoeling is dat je Miko ook niet van de grond haalt, maar goed, dat was ik zelf even vergeten. Wel denk ik: oeh, uitkijken met kleine kindervingers. Spreek dus met je kind af dat ‘ie Miko écht niet van de grond moet halen :). Het is niet levensgevaarlijk of heel erg, maar het kan vervelend zijn als ze de vingers tegen/in die draaiende wieltjes krijgen.

Hieronder (met geluid) een video van de eerste ontmoeting.

Artificial Intelligence

Hier kan ik nu nog niet zoveel over zeggen, daar moet ik ‘m een langere periode voor gebruiken. Dus of hij echt persoonlijk gaat reageren. Nu lijkt het nog een tablet op wieltjes te zijn.

In het begin stel je de leeftijd in van het kind, maar omdat onze zoon zoveel jonger is dan wat ‘hoort’, kan hij de quizjes (en daarmee het hele educatieve gedeelte) niet zo goed doen zonder mijn hulp. Ik vind het dan weer zonde om daar tussen te zitten, dus ik blijf dit proces monitoren. Wel leert Miko 3 dus al door samen te dansen en te spelen, en door vormpjes te rijden. Dit laatste is echt heel leuk; je kind kiest een vormpje uit (van een cirkel tot een infinity-teken) en Miko rijdt dit dan op de vloer. Je kunt er een spel van maken. Mama (of papa) kiest een vormpje uit en het kindje moet raden welke dit is. Zo leren we onze zoon toch, naar behoefte van zijn leeftijd, allerlei dingen met Miko.

Freeze & Dansen

Met beide apps mag je je moves laten zien! Bij Freeze word je door de ingebouwde camera van Miko 3 in beeld gebracht en mag je lekker meedansen op de beat. Miko draait z’n heupen ook in het rond natuurlijk. Totdat Miko FREEZE roept en jullie allebei stil moeten staan. De app op Miko 3 herkent beweging (oeps, we hadden eerst de televisie op de achtergrond dus we waren elke keer ‘af’ vanwege die bewegingen) en geeft aan of je stilstaat. Of juist niet, natuurlijk. Of je nu wint of verliest; het speel gaat keer op keer door. De andere app, Dansen, is een app waarbij Miko danst en jij vrij mee mag dansen. De favo app bij onze zoon, want elke keer als hij Miko nu ziet roept hij ‘DANSEN’ en zwaait hij al naar de robot. Uiteraard mag dit van ons dan ook; hartstikke leuk zelfs!

Miko Max

Er zitten meer apps op, maar wil je de full package dan moet je een Max-abonnement nemen. Hiermee krijg je ongelimiteerd toegang tot content van Disney, Da Vinci kids, Kidoodle en meer. Denk aan spelletjes, games, codeer-apps, puzzels, muziek, et cetera. Je betaalt 49 dollar voor 3 maanden of 89 dollar voor een jaar. Dit hebben wij voor nu niet afgenomen.

TechGirl Miko 3 Max

Kindveilig, hoe zit dat met privacy?

De makers noemen het zelf een ‘betrouwbare kleine robot, met gegevenscodering en strikte privacynormen: de gegevens van het kind blijven veilig’. Het is een gesloten systeem, er zit een filter op voor grof taalgebruik en inhoud die niet geschikt is voor de leeftijd wordt absoluut niet getoond. Daarnaast zit er een camera in de Miko, maar die kun je zelf wegschuiven met een soort lens ervoor. Zo weet je zeker dat Miko niet meegluurt als je dat niet wil. Geeft in ieder geval een veilig gevoel.

Conclusie

De Miko 3 is een leuke gadget voor je kind, maar wel aan de prijzige kant (300 euro als je geen aanbieding hebt). Ik kan nu nog niet aangeven of dit het geld waard is; daarvoor heb ik de Miko te kort in handen. Deze eerste indruk is geschreven over een test-periode van vier weken, waarbij Miko niet dagelijks is gebruikt. Ik wil Miko meer en meer introduceren, dus de review die over een tijdje op TechGirl staat zal meer duidelijkheid bieden.

De eerste nadelen die ik zo kon vinden; de oplaadkabel die niet in onze stopcontacten past, het geluid van de wieltjes die draaien (check video met geluid) voelt wat goedkoop aan ten opzichte van de prijs en de camera pakt niet elke (toch wel prima verlichte) ruimte goed op met spelletjes zoals verstoppertje of Freeze.

De eerste voordelen die ik zo kon vinden; trekt kinderen aan als een magneet, veel opties tot interactie, spelletjes variëren van ‘voor de hersenen’ tot ‘voor het lichaam’ qua activiteiten (van quiz tot dansen), prima app waarmee je ook nog kunt videobellen naar je kind en alles voelt tot nu toe veilig qua data/gebruik.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.