Als je op zoek bent naar een babyfoon, dan heb je grofweg twee keuzes: eentje met camera en eentje zonder camera. Ga je voor een variant met camera, dan kom je weer voor de keuze: wil je de verbinding via WiFi of wil je die via het eigen netwerk van het apparaat? In dit artikel leggen we de voors en tegens aan je uit!
Een babyfoon met WiFi gebruikt jouw eigen internetverbinding om beeld en geluid van de camera naar je telefoon of ouder-unit te sturen. De meeste babyfoons via WiFi hebben geen eigen ouder-unit (een beeldscherm bijvoorbeeld) en sturen beelden door naar een bijbehorende app, zoals de Owlet Baby Cam. Ook de OYO Smart Camera werkt op die manier: via een app kun je je kindje in de gaten houden. Bij geluid en beweging krijg je een melding, uiteraard afhankelijk van hoe je dit in de app hebt ingesteld.
Voordelen van een babyfoon via WiFi
- Altijd en overal naar je kindje kijken (afhankelijk van merk en model).
- Jij en je partner kunnen allebei via de app naar je kindje kijken.
- Je krijgt meldingen, afhankelijk van de vooraf ingestelde gevoeligheid voor beweging en geluid.
- Alleen een camera nodig, geen ouder-unit.
- Je kunt er ook voor kiezen om een simpele beveiligingscamera als babyfoon te gebruiken.
Nadelen van een babyfoon via WiFi
- Je kunt het ‘spannend’ vinden dat anderen de camera kunnen hacken of mee kunnen kijken. Er zijn soms slechte verhalen te vinden, maar die stammen met name uit de begintijd van de WiFi babyfoons.
- Vervolg op wat hierboven staat; de verbinding is meer kwetsbaar dan wanneer data via een eigen systeem wordt gestuurd. Soms kun je alleen kijken als je via dezelfde WiFi bent verbonden, maar er zijn ook WiFi babyfoons die altijd in te zien zijn.
- Soms heb je geen ouder-unit (of eigenlijk; vaak) en dan ben je afhankelijk van je telefoon. Als die batterij uitvalt, dan kun je je kindje dus niet meer monitoren.
- Valt je internetverbinding uit, dan heb je vanzelfsprekend ook geen zicht meer op je kindje.
Waar kun je nu het beste voor kiezen?
Die vraag is niet aan mij om te beantwoorden. Ga voor wat voor jou/jullie het beste werkt! Wel wil ik mijn eigen ervaring nog even delen. Hier thuis begonnen wij met een reguliere babyfoon via een eigen verbinding, maar we zijn na 10 maanden overgestapt op een babyfoon via WiFi. Toen was baby J 10 maanden oud en was het hele ‘kleine’ er al af. Zijn slaapjes zijn inmiddels in ritme en ook ’s nachts slaapt ‘ie goed door (met dank aan rood licht en – toen hij kleiner was – witte ruis). We horen ‘m in huis altijd wel, waar we ook zijn, en anders geven onze telefoons dus wel een melding. Ook is ’t heerlijk om soms wat leuke schermopnames te maken voor later, van het gebrabbel van je kindje met z’n knuffels in de ochtend. Zo lief!
👶 Voor alle mama’s-to-be en mama’s is er nu het TechGirl dossier ‘Mama & Baby’. Hier vind je alles over tech, gadgets en lifehacks voor (aanstaande) moeders. Recensies, vlogs, artikelen en meer!