Eden Adler

Eden Adler: “Dingen googelen is geen valsspelen”

Ze wilde ingenieur worden, maar koos voor een doktersopleiding. Toch is potentiële TechGirl van de Maand Eden Adler een enorme aanwinst voor het team van verzekerings-app Lemonade. “You can’t be what you can’t see” was zeker van mij op toepassing toen ik mijn opleiding koos. Dit is haar verhaal.

Eden Adler droomde er altijd van om dokter te worden, maar toen het tijd was om een universiteit te kiezen, ging dat net even anders dan verwacht. “Mijn familie en vrienden stelden voor om voor een ingenieursschool te kiezen – ze dachten dat dit beter bij me zou passen. Ik kan me herinneren dat ik dit serieus overwoog. Toch heb ik voor medicijnen gekozen. Achteraf denk ik dat het meespeelde dat ik nauwelijks vrouwen om me heen zag die voor ingenieur studeerde. En zoals het gezegde luidt: “You can’t be what you can’t see.”

Eden Adler

Gelukkig heeft Eden ver voor ze een afgestudeerd arts kon zijn toch anders gekozen: “Op een gegeven moment, na de vooropleiding voor geneeskunde, heb een jaar vrij genomen om te beslissen of ik wel of niet verder wilde gaan met de studie. Ik ben naar de andere kant van de wereld verhuisd om voor een non-profit organisatie te werken. In mijn vrije tijd verkende ik nieuwe dingen. Eén van die dingen was programmeren. Iets wat ik al sinds ik heel jong ben interessant vind. Ik begon met een CS50-cursus van Harvard. Daarna had ik de smaak van het programmeren te pakken en heb ik me voor een 5 maanden durende full-stack coderen bootcamp ingeschreven.”

Een flinke ommekeer in het leven van deze TechGirl dus, en eentje waarmee ze meteen een geweldige baan kreeg: “Tijdens de laatste weken van die coderen bootcamp werkte iedereen in duo’s aan een eindproject. Mijn partner en ik hebben als gekken gewerkt aan een bi-directionele videoconferentie app, waarmee je live kunt communiceren door middel van opmerkingen en likes. Op de dag dat alle eindprojecten werden gepresenteerd was de senior front/end ingenieur van Lemonade aanwezig. Na de presentaties raakten we aan de praat – dat is hoe ik met het bedrijf in contact ben gekomen.”

Lemonade

Lemonade is een app waarmee je je direct kunt verzekeren. Kortom, iets waarbij mensen gebaat zijn. Toch zijn er meer redenen waarom Eden er graag werkt: “Ik voelde me aangetrokken tot Lemonade omdat ik achter de kernprincipes van het bedrijf sta: transparantie, automatisering, gedreven door data en een business model met oog voor maatschappelijk belang. Ik vind het daarnaast geweldig dat ze een eeuwenoude industrie – de verzekeringswereld – proberen te veranderen.”

Inmiddels programmeert Eden Adler erop los bij Lemonade en heeft ze zelfs promotie gekregen tot junior programmeur. “De erkenning van mijn groei en vooruitgang door het bedrijf was echt bevestiging voor me.” Maar, wat zijn volgens Eden de vaardigheden die een programmeur moet hebben? “Creativiteit, vindingrijkheid, geduld, vastberadenheid (er kunnen een aantal behoorlijk frustrerende bugs worden veroorzaakt door de kleinste interpunctiefouten) en liefde voor het oplossen van problemen.” 

Daarnaast geniet deze TechGirl van de uitdaging. “Ik leer graag elke dag nieuwe dingen. Ik hou ook van het snelle tempo in een startup. We bouwen zoveel verschillende, impactvolle functies en het is geweldig om er deel van uit te mogen maken. Te zien hoe enthousiast gebruikers worden als we nieuwe functies beschikbaar maken is super. Het geeft een fantastisch gevoel om met iets wat je vanuit ‘niets’ opbouwt,  mensen over de hele wereld te bereiken.” Het nadeel is wel dat Eden hierdoor soms niet zo graag eenvoudige, kleine taken doet die minder uitdagend zijn. “Het bijwerken van teksten, het toevoegen van afbeeldingen of iconen, of het aanpassen van een klein detail, dat zijn niet mijn favoriete bezigheden.” 

Mannenwereld

Werken in een mannenwereld is Eden niet vreemd. “Toen ik bij Lemonade begon, was ik de enige vrouw in het ingenieursteam. Ik was ook de jongste, verreweg de minst ervaren en de enige buitenlander. Ik vocht hard tegen het zogenaamde “oplichterssyndroom”, moest in een andere taal werken en probeerde me aan te passen aan het snelle tempo van een startup.  Eerlijk is eerlijk: ik had het echt moeilijk in het begin. Gelukkig ben ik iemand die houdt van een uitdaging. Iedere dag leerde ik nieuwe dingen en dat gebruikte ik als brandstof om door te blijven gaan. Ik heb ook geweldige mentors gevonden die me hielpen en begeleid hebben. Ik ben blij dat ondertussen 17% van het ingenieursteam vrouwelijk is en veel van de managers in het bedrijf nu ook vrouwelijk zijn.”

Wil jij je ook belangrijk maken in de tech? Eden heeft wel een tip voor je: “Meerdere zelfs! Ten eerste:  Blijf dingen proberen. Als je een cursus volgt die niet bij je past of je niet interesseert, probeer dan een andere. Ik vond het persoonlijk de CS50-cursus van Harvard fantastisch. Online vind je ook heel veel andere cursussen zoals:  Khan Academy, Codecademy en Freecodecamp. Ten tweede: googel dingen. Het is geen “valsspelen”. Vindingrijk zijn is een groot onderdeel van het werk van een programmeur. Het is zelfs een vaardigheid om te weten hoe je dingen in Google kunt vinden!”

En tot slot: “Laat je niet intimideren als het moeilijk wordt. Programmeren is niet makkelijk. Maar dat heeft niks te maken met hoe ver je in dit veld kunt komen of dat het wel of niet iets voor jou is. Het is gewoon lastig en dat is oké. Blijf doorzetten, vraag om hulp maar geef niet op. Het is het beste gevoel in de wereld als je dat “ah ha” moment hebt en het eindelijk snapt. Je komt er wel uit!”

Eden is in de running om TechGirl van de Maand te worden. De stemronde gaat eind deze maand open. Houd hiervoor TechGirl in de gaten. Voor nu heeft Eden nog een laatste tip voor vrouwen: “Help elkaar! Er zijn zoveel manieren waarop we elkaar kunnen steunen. Zoals dit TechGirl-interview! Ik vind het geweldig dat ik benaderd ben om over mijn ervaring in programmeursland te vertellen. Vrouwen in een technische omgeving kunnen elkaar ook helpen door elkaar te begeleiden, carrière adviezen te geven, elkaar aan te moedigen om op conferenties te spreken en elkaars social media-inhoud, blogs en technische besprekingen te promoten.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.