smartphones

#DrTechGirl: Welke duurzame smartphones zijn er naast de Fairphone?

Via Instagram kregen we de vraag binnen welke merken er nog meer duurzame smartphones produceren, naast de Fairphone. Goeie vraag! Want ook ik denk automatisch aan de Fairphone als het gaat om een duurzaam mobieltje. Echter blijken er toch nog een een aantal andere merken te zijn, die zichzelf als duurzaam presenteren. We zetten de opties voor je op een rijtje.

Fairphone

We beginnen toch even met Fairphone. Het is niet zo gek dat de meesten dit merk noemen als het gaat om duurzame smartphones. Fairphone gaat al weer even mee, is Nederlands en werd opgericht in 2013. Ze richten zich op het zoveel mogelijk minimaliseren van de klimaatimpact bij de productie van telefoons. Dit doen ze door eerlijke en ethisch geproduceerde grondstoffen te gebruiken, maar ook door de productielijn en arbeidsomstandigheden van de fabrieksarbeiders in de gaten te houden. De telefoons zijn modulair, waardoor je eenvoudig zelf een batterij, een kapot scherm of de camera kunt vervangen. De telefoons worden geleverd met 5 jaar garantie, draaien op Android en worden daarnaast geleverd zonder extra stekkers, kabels of oortjes. Bij Fairphone redeneren ze namelijk dat de meeste mensen deze al in overvloed in huis hebben. Daar hebben ze natuurlijk een punt. Er zijn sinds de oprichting al een aantal verschillende modellen geïntroduceerd. Eerder testten we al eens de Fairphone 3+. De Fairphone 1 en 2 zijn inmiddels al niet meer verkrijgbaar, de andere modellen zijn verkrijgbaar vanaf €364,70 (Fairphone 3).

SHIFT

Uit Duitsland komen de modulaire toestellen van SHIFT, opgericht in 2018. Zij geven aan de arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen van arbeiders zeer belangrijk te vinden. Daarnaast proberen ze het milieu zo veel mogelijk te beschermen en conflictmineralen, zoals Coltan, te vermijden. Naast de duurzame smartphones, die op Android draaien, is SHIFT ook bezig met het ontwikkelen van een modulaire high end tablet en werken ze aan een ‘all-in-one’ concept. Hierbij is het nieuwste toestel, de SHIFTmu, uit te breiden met een extra 13-inch scherm, een keyboard en een hub. Je kunt hierdoor je mobiel dus als het ware omtoveren tot een laptop/tablet. Beide producten ondervinden hinder van de ontwikkelingen rondom corona in Azië. De tablet wordt dit jaar nog verwacht tussen juni en augustus. De laptop verwacht men volgend jaar. Interessante ontwikkelingen die we zeker in de gaten zullen houden. Te meer omdat SHIFT zichzelf vooral nog lijkt te focussen op de Duitse markt, aangezien veel van hun video’s en tutorials in het Duits is. De mobieltjes zijn overigens gewoon voorradig en verkrijgbaar vanaf €333.

Image via SHIFT

Teracube

Opgericht in 2019, werd de eerste Teracube telefoon gelanceerd via Kickstarter. Het doel hierachter is het produceren van betaalbare toestellen die elektronisch afval helpen te verminderen. Dit doen ze door, net als Fairphone, toestellen aan te bieden die mensen zelf kunnen repareren. Dit met het idee dat mensen ze hierdoor ook langer zullen gebruiken. Eind 2020 werd er een tweede toestel ‘gerealiseerd’ via crowdsourcing platform Indiegogo. Net als zijn voorganger is de Teracube 2e een Android toestel, met alle specs die je van een moderne telefoon kunt verwachten. Dit toestel kon je kopen voor maar $199 USD, mits je er op tijd bij was! Koop je het toestel nu via de webshop, dan betaal je $349 USD. Bij dit nieuwste exemplaar worden net als bij Fairphone de stekkers en kabels niet meer standaard meegeleverd. Het toestel krijgt vier jaar garantie, maar ze verwachten dat je er veel langer mee zult doen.

Refurbished

Nu wordt over duurzame smartphones wel eens gezegd dat je die niet persé koopt vanwege de geweldige specificaties. Dit laat ik aan jou over om te bepalen (zie de video’s). Kun jij nou echt niet zonder je favoriete merk, dan kun je voor je volgende toestel een refurbished exemplaar overwegen. Het klopt, dat is tweedehands, maar deze toestellen zijn volledig nagekeken, schoongemaakt én worden voorzien van garantie. Het voordeel? Jij hebt toch weer de beschikking over een nieuwer smartphonemodel van jouw vertrouwde merk, zonder dat daar wederom nieuwe grondstoffen voor nodig waren. De aarde dankt je 🙂

MobileMobile

Ben je er helemaal klaar voor om te kiezen voor duurzaam op het gebied van smartphones? Besluit dan vooral je huidige mobiel nog wat langer te gebruiken en kies op het moment dat het echt niet meer kan voor een refurbished of voor een duurzaam exemplaar van een van bovenstaande merken.

Weet jij trouwens ook nog een mooi modulair merk dat er niet tussen staat, laat ons dat dan zeker weten via de comments.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.