Meisje leest een boek

#DrTechGirl: Mijn Kobo e-reader is vastgelopen! Wat nu?

Ah… De e-reader. Digitaal lezen waar en wanneer je maar wilt. Heb je het ene boek uit en wil je meteen door met het volgende? Binnen één minuut heb je een nieuw boek gedownload en blader jij naar de magische tekst: ‘Hoofdstuk 1’. En heb je een Kobo e-reader, dan kan dat boek ook maar zo eens inbegrepen zijn in Kobo Plus. Top! Kortom: benen omhoog, kop thee (of glas wijn) erbij en #mijnietbellen, want jij bent verzonken in een nieuw verhaal. En dan… is je Kobo e-reader vastgelopen. Wat nu? Hoe reset je een vastgelopen Kobo e-reader? #DrTechGirl to the rescue!

Kobo e-reader vastgelopen

De dokter schreef het hierboven al even: dit artikel betreft specifiek problemen met vastgelopen Kobo e-readers. Máárrrr… De kans bestaat dat jouw Sony, Kindle, PocketBook of Storytel e-reader op (ongeveer) dezelfde manier werkt. Dus klik nog niet meteen dit artikel weg en check vooral onze tips, want wie weet helpt het!

Moet ik meteen mijn vastgelopen e-reader resetten?

Nee. Reset je je e-reader, dan ben je namelijk al je voorkeuren, instellingen en gedownloade boeken kwijt. Boeken die je via Kobo hebt gekocht en in je Kobo-account staan, synchroniseren direct zodra je weer inlogt, maar boeken die je bijvoorbeeld via de computer op je e-reader hebt gezet zijn weg. Die moet je opnieuw toevoegen. Resetten is dus eigenlijk een soort last resort: effectief (meestal), maar wel wat je als allerlaatste doet.

Probeer eerst deze stappen

  • Forceer je e-reader om uit te schakelen. Dit doe je door de aan-/uit-knop ongeveer 15 seconden ingedrukt te houden.
  • Laad je e-reader op. Mogelijk zijn de batterijen gewoon leeg. Gebruik voor het opladen een origineel Kobo-kabeltje en laat je e-reader minstens een uur aan de oplader liggen. Als de batterij van je e-reader helemaal leeg is, kan het tot 15 minuten duren voordat hij reageert nadat hij op stroom wordt aangesloten. Extra tip: gebeurt er na 15 minuten niets? Probeer dan een ander kabeltje of een andere USB-poort van je computer.

Heb je bovenstaande dingen gedaan en lijkt het nog steeds alsof je e-reader naar de eeuwige leesvelden is vertrokken? Dan is de laatste hoop: je Kobo e-reader resetten.

Je Kobo e-reader resetten

We gaan eerlijk met je zijn: het is niet bepaald prettig als je tot hier bent gekomen. De dokter had ook gehoopt dat bovenstaande stappen al genoeg zouden zijn en jij nu terug op de bank zat met die kop thee of dat glas wijn én een werkende e-reader. Maar helaas… Voordat je door het lint gaat: laten we eerst samen even wat ademhalingsoefeningen doen.

In… en uit… en weer rustig in… en weer uit…

MobileMobile

Oké. We geven de moed nog niet op, afgesproken? Het is nu belangrijk om te achterhalen welke Kobo e-reader je hebt. Per model is het namelijk verschillend hoe je je e-reader precies kunt resetten, en je hebt er natuurlijk geen zin in om vruchteloos een halfuur lang allerlei resetgaatjes of -knoppen te zoeken. Dus bekijk jouw Kobo e-reader van alle kanten en probeer te ontdekken welk model het is. Vaak staat er aan de zijkant een heleboel informatie, waaronder dus het modelnummer.

Weet je eenmaal welk model het is, dan kun je op de website van Kobo vinden hoe je je e-reader handmatig opnieuw instelt. Oftewel: resetten. Voor de meeste e-readers gaat dat als volgt:

  • Houd de aan-/uit-knop ongeveer dertig seconden ingedrukt.
  • Heb je knoppen om de pagina om te slaan (zoals de Kobo Forma, Kobo Sage of Kobo Libra H2O)? Houd dan één van die knoppen tegelijk ingedrukt met de aan-/uit-knop. Doe dit ongeveer dertig seconden.
  • Laat de knop(pen) los zodra het woord ‘Herstellen’ in beeld verschijnt. Het scherm van je e-reader wordt zwart en het herstelproces is nu opgestart.

Op sommige e-readers zit ook een resetgaatje. Het is even zoeken voordat je die gevonden hebt, maar je vindt hem meestal in de buurt van de USB-poort. Dit gaatje kun je inprikken met een paperclip. Je hoort op dat moment een klikje, waarna het scherm op zwart gaat. Daarna wordt het herstelproces opgestart.

Nadat je e-reader is gereset…

…Is het eigenlijk alsof hij nieuw uit de doos komt. Je kunt weer opnieuw inloggen op je Kobo-account en ziet meteen alle aangeschafte boeken weer. Je moet wel alles opnieuw downloaden, je wifi-wachtwoord opnieuw invullen en je instellingen weer aanpassen naar jouw wensen, maar hé: er kan weer gelezen worden!

We hopen heel erg dat je wat aan dit artikel hebt gehad. Heel veel succes en natuurlijk veel leesplezier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.