social media op telefoon

#DrTechGirl: Hoe maak je gezond gebruik van social media?

Steeds meer social media-platforms zijn bezig met een charme-offensief. Het is gebleken dat er toch wel veel haken en ogen zitten aan social media-gebruik en veel mensen kampen met psychische problemen door ofwel de negatieve sfeer op social media, ofwel de druk om altijd maar leuk en positief te zijn. Daarom werd Dr. TechGirl gevraagd: hoe maak je gezond gebruik van social media?

Het fijne is dat social media zelf ook meer meedenken op dit gebied. Zo zal Instagram je bij te lang (doem)scrollen vertellen dat je misschien even een pauze moet nemen, of dat het verstandiger is om naar andere onderwerpen op zoek te gaan. Eigenlijk is dat het beste advies: af en toe even rustig aandoen. 

Wat je kan helpen inzicht te krijgen in je social mediagebruik, dat kan op je eigen smartphone. Vaak is er wel een gedeelte aanwezig voor digitale health en daarin kun je bijvoorbeeld zien hoeveel tijd je per dag of per week besteedt op de socials. De dokter durft met vrij veel zekerheid te zeggen dat je er meer tijd aan besteedt dan je zelf zou denken.  

Je tijd op social media

Dat is niet per se verkeerd of fout, maar besef je goed wat je met die tijd ook had kunnen doen. Over het algemeen kun je veel uit social media halen: sociale contacten aanhalen, vermaak, voor sommige mensen zelfs een nieuwe baan of op andere wijze nieuwe inkomsten, maar uiteindelijk is heel veel scrollen eigenlijk in veel gevallen vooral voor entertainment en tijdverdrijf. 

MobileMobile

Bovendien moet je steeds als je aan het scrollen bent bij jezelf te rade gaan: ben ik er oké mee? Hoe voel ik me nu? Als je ook maar een greintje negativiteit bij jezelf opmerkt, stop dan even met scrollen, ga iets doen wat je fijn vindt (dat kan al simpel zijn als een lekkere bak thee drinken) en ga weer door. Dat klinkt heel overdreven, maar social media is niet zoals de rest van het internet. Het is veel persoonlijker en daarom kan het je ook veel meer doen. Iedereen ondervindt wel eens de negatieve kanten aan social media en daar kun je maar beter bewust mee omgaan dan maar door te stomen.

Praat met vriend(inn)en

Wat ook goed is, dat is om af en toe met je vrienden of vriendinnen te praten over social media. Niet alleen om elkaars mening te vragen over de nieuwe Skims X Fendi-collectie van Kim Kardashian, maar om in het algemeen te praten over hoe zij met social media omgaan. Ook qua posten trouwens: soms vinden mensen het moeilijk om alles van zichzelf te laten zien, of juist niet alles; voor veel mensen is wie ze op social media zijn toch een soort persona en niet volledig wie ze zelf zijn. 

Dat betekent dat je constant de curator van je content bent, maar daarmee soms ook een beetje van jezelf. Hoe gaan anderen daarmee om? Het is heel gezond om daar open met elkaar over te kunnen praten, omdat je zo niet alleen meer in je hoofd die discussies hebt, maar je het ook een keer uitspreekt.

Het klinkt misschien wat zwaar allemaal, maar uiteindelijk is social media over het algemeen heel erg leuk en kun je er enorm veel plezier uithalen. Vriendschappen kunnen er zelfs weer door opbloeien. Geen wonder dus dat we er zoveel tijd spenderen. Dat hoeft echter allemaal niet zo hersenloos te zijn als bijvoorbeeld films en series het soms doen overkomen. Happy scrolling!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.