kerstherinneringen bewaren

#DrTechGirl: een digitale kerstkaart, yay or nay?

Op 6 december ploft de eerste kerstkaart op de mat. Het is immers Sinterklaas geweest en dan maken we ons op voor de kerstdagen. Met alle bijbehorende tradities, zoals kerstkaarten. Maar zijn papieren kerstkaarten nog wel van deze tijd, of is een digitale kerstkaart juist not-done? Vandaag een licht filosofische DrTechGirl. 

Een reis terug in de tijd

Over de hele wereld worden kerstkaarten gestuurd. Je zou misschien denken dat ook het sturen van kerstkaarten uit Amerika is overgewaaid, net als zoveel kerstdingen. Maar het blijkt dat we in Europa in de middeleeuwen als iets van kerstkaarten hadden. De eerste kaarten met een gelukkige nieuwjaarswens werden in 1873 door een Amsterdamse boekhandelaar verkocht. 15 jaar geleden stuurden we nog 200 miljoen kerstkaarten in Nederland. Het afgelopen jaar waren dat er minder dan 85 miljoen. Steeds minder fysieke kerstkaarten dus. Maar betekent dat dat we minder aan elkaar denken? Of zijn de fysieke kerstkaarten vervangen door digitale wensen? 

De digitale kerstkaart

Een fotokaart van jezelf als kerstelfje, geprint op papier, valt wat ons betreft niet onder de categorie digitale kerstkaart, hoewel je die zeker digitaal hebt gemaakt. Het gaat ons hier echt om kaarten of gelukswensen die je via e-mail of Whatsapp krijgt. Of een lieve wens die je op je tijdlijn in Instagram of Facebook plaatst. Of wellicht een kerstvideo op TikTok.

Waarom sturen we eigenlijk een kerstkaart?

Om elkaar fijne feestdagen te wensen. Wat soms best raar is, omdat je de mensen die je stuurt vaak ook rond de feestdagen wel ziet. Of stuur je kaarten omdat het feestelijk staat? Extra decoratie in je huis? Kerstkaarten krijgen bij mij altijd een plekje op één van de deuren en blijven daar hangen tot de eerstvolgende verjaardag eind januari als er nieuwe kaarten binnenkomen. 

Zelf vind ik kerstkaarten (of nieuwjaarskaarten, want meestal krijg ik ze niet voor kerst de deur uit), een leuk moment om even terug te kijken op het jaar en vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Dus elke kerstkaart krijgt een persoonlijk verhaaltje. 

Lage waardering voor digitale kerstkaarten

Helaas geen cijfers uit Nederland kunnen vinden, maar in Engeland blijkt dat slechts 9 procent van de Britten een e-card of bericht op sociale media waardeert. Veel digitale kaarten worden onmiddellijk verwijderd (of niet geopend). De meeste digitale kerstkaarten zien er voor alle ontvangers hetzelfde uit., terwijl juist met kerstkaarten de persoonlijk touch wordt gewaardeerd. De Britten associëren een digitale kaart met het bedrijfsleven dat massaal digitale kaarten stuurt. Als ze van een vriend een digitale kerstkaart ontvangen, vinden ze dat ‘onpersoonlijk’.  Daarnaast komen digitale kaarten en wensen vaak in een beperkte periode, op 24 december bijvoorbeeld. Dan zie je door de kerstbomen het bos niet meer en is het niet meer leuk. 

De TechGirls zijn verdeeld

De een stuurt altijd handgeschreven kaarten, met een verhaaltje. Alleen een naam vinden ze net zo killing als een digitale kaart.  De ander plaatst een lief bericht op social media. Dus digitale kerstkaarten, yay or nay? Laat vooral je geliefden weten dat je aan ze denkt en zoek daar je eigen persoonlijk manier bij. 
Fijne feestdagen!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.