Gmail

Dr. TechGirl: hoe weet ik of iemand mijn mail heeft gelezen?

We zijn met de blauwe vinkjes van WhatsApp een beetje verwend geraakt: je weet nu immers precies wanneer iemand je berichtje heeft ontvangen, en zelfs wanneer het is gelezen. Ze zorgen zowel voor ruzie als gemak. Dat gemak willen we vaker, ook bij e-mails bijvoorbeeld! Dr. TechGirl legt uit hoe je erachter komt of iemand je e-mail heeft gelezen.

Heb je die ene collega nou al drie keer een reminder gestuurd of hij alsjeblieft zijn werk wil gaan doen, zonder enige respons te hebben gehad? Je gaat je dan bijna afvragen of je zelf wel bestaat, maar voordat je in een existentiële crisis glijdt, komt Dr. TechGirl to the rescue! Je kunt namelijk wel checken of iemand je mail heeft gelezen. Dat doe je met een optie die ‘leesbevestiging’ heet. Die optie kun je zowel vinden binnen Gmail als Outlook.

Leesbevestiging

Bij Gmail kun je alleen niet met een privé e-mailadres de leesbevestiging inschakelen; dat gaat alleen met een zakelijk adres. Je gaat hiervoor naar het driehoekje dat onderin beeld staat als je een e-mail maakt. Klik erop en je kies ‘leesbevestiging verzoeken’. Je kunt dit dus niet standaard aanzetten, maar je doet dit per e-mail.

MobileMobile

Eerlijk is eerlijk, dat is maar goed ook. De ontvanger moet namelijk ook nog goedkeuren dat jij een melding ontvangt dat hij of zij je bericht heeft gelezen. Als je die toestemming constant voor alle e-mails moet geven, dan wordt mailboxbeheer een vervelend karwei. Er zijn voor mensen die een privé Gmail-adres gebruiken wel extensies te vinden om alsnog zo’n leesbevestiging te krijgen.

In de zakelijke wereld wordt nog steeds veelvuldig gebruikgemaakt van Outlook en ook daarin kun je een leesbevestiging instellen. Ook hier kan het zijn dat je alsnog nul op het rekest krijgt, want het is mogelijk om dat als ontvangende partij uit te zetten, maar er is in ieder geval wel een kans dat je wel die bevestiging krijgt waar je zo naarstig naar op zoek bent. Wil je niet zo opvallend checken of iemand het mailtje heeft gelezen, dan is er ook iets dat ‘ontvangstbevestiging’ heet. Zie dit als de twee grijze vinkjes in WhatsApp: het bericht is gearriveerd en daarvan word je op de hoogte gesteld. 

Fijn he? Toch nog een soort WhatsApp-invloeden binnen e-mail. Het is wel jammer dat iemand altijd toestemming moet geven om door te geven dat hij of zij de mail heeft gelezen, want diegene zal misschien wel vraagtekens hebben bij de reden waarom jij dit per se wil weten.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten