nightswapping

#DrTechGirl: hoe verander ik het slaapstandscherm van mijn Kobo e-reader?

Of ik het hoesje van mijn Kobo e-reader pas net openklap of op de slaapstandknop heb gedrukt, ik zie altijd de omslag van het boek dat ik op dat moment aan het lezen ben. Ineens zag ik niet meer de omslag van het boek, maar het logo van Fnac. Hoe zorg ik ervoor dat ik de omslag van mijn boek weer kan zien? #DrTechGirl zocht het uit!

Een Kobo Aura 2 e-reader in slaapstand met het logo van Fnac
Een Kobo Aura 2 in slaapstand met het logo van Fnac

Fnac is een Franse warenhuisketen voor boeken, cd’s, dvd’s en elektronica. BCC was lange tijd in handen van Fnac, maar werd in 2020 verkocht. Op de Kobo e-reader is opgeslagen bij welke keten deze is gekocht, de ‘affiliate’. Zie je ineens een Fnac-logo op je scherm? Dan heb je waarschijnlijk je Kobo gekocht bij een Fnac- of BCC-winkel. Gelukkig kun je dit zelf oplossen, door de volgende stappen te volgen:

1. Sluit je e-reader aan op een computer/laptop met de meegeleverde USB-kabel.

2. Open je e-reader in de verkenner en zoek naar de map .kobo. Zie je deze map niet? Dan is deze mogelijk verborgen. Ga dan naar ‘Beeld’ en vink ‘verborgen items’ aan (in Windows).

3. Open het bestand ‘affiliate.conf’ met een texteditor, bijvoorbeeld Kladblok.

MobileMobile

4. Vervang in dit bestand ‘affiliate=bcc-fnac’ door ‘affiliate=kobo’. Sla het bestand op en sluit het af.

5. Werp je e-reader op een veilige manier uit je computer.

Als het goed is zie je nu je boekomslag weer, als je e-reader in slaapstand is. Het is mogelijk dat dit na een software-update weer ongedaan is gemaakt. Volg dan dezelfde stappen weer, om dit aan te passen.

Wist je dat je nog meer instellingen voor de slaapstand kunt aanpassen? Bijvoorbeeld of je de omslag op volledig scherm wil tonen en of je wel of niet je voortgangsinformatie wilt weergeven? Ga hiervoor naar de instellingen van je e-reader en kies voor ‘energie sparen en privacy’.

Batterij besparen op je e-reader

Denk je bij het lezen van dit artikel “Slaapstandscherm? Ik zet mijn e-reader altijd uit als ik niet aan het lezen ben om batterij te besparen!” Lees dan deze DrTechGirl-blog over het besparen van de batterij op je e-reader. Het is namelijk helemaal niet zo dat het uitzetten van je e-reader altijd beter is dan de slaapstand, als het gaat om het besparen van de batterij. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.