studentenkamer

Dit zijn drie apps die je helpen je dromen te verklaren

Soms heb je het wel, soms heb je het niet, soms is het heel naar en soms is het heel tof. Dromen. Ze kunnen zorgen dat je je de hele dag een beetje raar voelt, ze kunnen je helpen beslissingen te nemen, en vooral kunnen ze je helpen realiseren dat je onderbewustzijn een gekkie is, als je weer eens iets droomde dat als een tang op een varken sloeg. Deze apps helpen je een beetje bij het chocola maken van wat jouw brein ‘s nachts allemaal bedenkt.

Uiteraard is het geen wetenschap, dat verklaren van dromen. Maar wetenschappers zijn er nog steeds niet achter hoe het toch zit met dat dromen: waar komt het vandaan, waarom doen we het? Dus ja, zo lang er ook geen wetenschappelijk bewijs is dat het klinkklare onzin is, vind ik dat je best mag proberen te interpreteren wat je dromen kunnen betekenen. Misschien leer je er wel iets van, ongeacht of het ‘droomsgewijs’ nou helemaal klopt. Of misschien helpt het je een beslissing te nemen waar je al een tijdje tegenaan zat te hikken. 

En om eerlijk te zijn: het is ook al leuk om je dromen -of die flarden die je er nog van denkt te weten- op te schrijven. Zelfs als het maar weinig informatie is, kun je vaak zelfs jaren nadat je het hebt gedroomd nog steeds precies weer voor je zien wat je toen droomde, alleen door die paar zinnen of woorden te lezen die je toen de dag erna opschreef. Het is bizar hoe je brein dan jaren na dato, terwijl je er verder nooit meer aan had gedacht, in geur en kleur die stukjes droom weer in je hoofd te presenteren. Ik noem dan ook graag drie apps waarin je dromen kunt helpen begrijpen, maar ook waarin een dagboekje voorkomt om ze even snel te noteren als je net ontwaakt.

DreamApp

DreamApp is een app die heel erg op de verklaring van dromen zit. Er wordt gezocht naar de betekenissen van dromen, maar er zit ook een groot therapie-achtig gedeelte in dat je kan helpen om bijvoorbeeld rust te vinden in je dagelijks leven of meer zelfvertrouwen te geven. Laat je daardoor niet te veel van de wijs brengen: je kunt ook gebruikmaken van de dagboeken waarin je het liefst zo snel mogelijk na het wakker worden je dromen opschrijft. Via kunstmatige intelligentie probeert de app je te helpen analyseren wat je droom zoal kan betekenen en eventuele patronen te zien die een rol spelen in jouw leven.

DreamKit

DreamKit doet ook iets met AI, maar dan op een heel ander niveau: het maakt kunst voor bij jouw droomdagboek. Deze app is vooral heel erg gebrand op het bijhouden van het dagboek, al is het verklaren van je dromen er wel degelijk deel van. Je kunt je droomdagboek ook naar PDF exporteren of een back up maken in de cloud. Daarnaast geeft deze app je ook allerlei artikelen te lezen over dromen, zodat je er meer over kunt leren.

Lucide Droom

Deze app noemt zichzelf ook wel Dromenvanger en ook deze is bedoeld om een droomlogboek bij te houden en op die manier droompatronen te kunnen zien. Je krijgt van Lucide Droom onbeperkt de ruimte om je droom op te schrijven en het is mogelijk om aan je dagboekpost bepaalde labels te hangen zodat je snel kunt vinden of je nou heel vaak over zoiets droomt. De app heeft ook een meldingsfunctie om je na het opstaan meteen te helpen herinneren je droom te noteren, maar dat is eigenlijk eerder irritant dan dat het nu werkelijk helpt je droom te registreren. Verder is het een prettige app waarin je veel van je dromen kwijt kunt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.