Dit is wat jij moet weten over process mining!

TechGirl Hilde studeert af op het gebied van Robotic Proces Automation. Ze onderzoekt hoe je process mining kan toepassen bij het implementeren van RPA. “Als ik dat vertel aan iemand, krijg ik vaak als eerste te horen: “heh, wat is process mining?” Hoog tijd dus om jullie bij te praten over deze term die steeds bekender wordt.

Waar komt process mining vandaan?

Een bekend discipline als het over bedrijfsprocessen gaat is Business Process Management (BPM). Hierbij worden zulke processen onderzocht om te zorgen dat ze goedkoper, sneller en beter uitgevoerd kunnen worden. Ondanks dat hierbij kennis vanuit IT en management worden gecombineerd, was het met BPM niet mogelijk om te leren van de verzamelde process data.

Als aanvulling werd daarop process mining ontwikkeld. Hiermee kan je inzichten verzamelen over hoe een process uitgevoerd wordt aan de hand van verzamelingen event logs. Met deze inzichten wordt het duidelijk hoe een process daadwerkelijk verloopt, in plaats van hoe men denkt of ervaart dat een proces verloopt. Je geeft met process mining dus een objectief beeld van een proces.

Voorbeelden van proces eigenschappen die uit process mining kunnen komen zijn uit welke activiteiten een process bestaat, hoe vaak een process en deze activiteiten uitgevoerd worden, hoelang daar over gedaan wordt, welke activiteiten elkaar opvolgen, en nog veel meer.

Waar wordt het voor gebruikt?

Verschillende grote bedrijven hebben al door dat ze process mining goed kunnen gebruiken. Zo zet Vodafone het in om zwakke punten in hun processen te detecteren. Medewerkers besparen daardoor tijd omdat ze dit niet meer handmatig na hoeven te lopen. Daarnaast zetten ze het ook in om real-time de processen in de gaten te houden

Wat heb je nodig voor process mining?

De twee dingen die je nodig hebt om met process mining aan de slag te kunnen is een process mining tool en data.

Welke tool?

Bekende voorbeelden van process mining tools zijn Celonis, Disco en ProM. Het verschil zit hem in het bedrijfsmodel. Zo is ProM bijvoorbeeld niet commercieel, want het is namelijk ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en wordt door hen ook nog steeds bijgewerkt. Celonis en Disco zijn daarentegen wel commercieel.

Wat voor soort data?

Wat betreft data heb je voor process mining event logs nodig. Een event log bestaat uit een set traces en elke trace bestaat weer uit een reeks van events die relateren aan een bepaalde case. Een event is hierbij een bepaalde activiteit in een proces en een case staat voor een bepaalde uitvoering van een proces. Een process kan dus bijvoorbeeld uit 5 events bestaan. Dit betekent dat er 5 activiteiten uitgevoerd worden in het proces. Als de data is verzameld van een proces dat 6 keer is uitgevoerd, dan zijn er 6 cases aanwezig in de data.

MobileMobile

Elk event in zo’n event log moet op z’n minst bestaan uit een case nummer, een activiteit en een tijdstempel. Daarnaast kan extra informatie ook interessant zijn, maar deze 3 attributen vormen de basis.

Dit is in het kort, de basis van process mining. Kun jij ook weer meepraten op het volgende feestje.

De komende tijd zijn wij van plan vaker te schrijven over onderwerpen uit de IT-wereld zoals process mining en RPA. Heb jij vragen over een van deze onderwerpen, of wil je graag over een ander onderwerp wat weten? Laat het ons dan zeker weten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.