Huawei P40 Pro review

Dit is waarom Huawei uit de gratie is geraakt

Op zoek naar een verhitte discussie op een feestje? Stel dan eens de vraag of iemand bij team Apple of team Samsung hoort. Ben je al 20 minuten aan het bekvechten of dat iOS-besturingssysteem ‘nou echt veel te simpel is’, laat één van je vrienden ineens vallen: “Ik heb een Huawei”. Ja, hoewel die bijna niet meer voor lijkt te komen, hadden we die smaak ook nog. Maar waarom horen we bijna niemand meer over een nieuwe Huawei?

Wat is er gebeurd?

Huawei is een Chinese fabrikant van onder andere smartphones. In Nederland werden de bekende merken steeds duurder, en daar was dan ineens Huawei. Betaalbaar, en van een goede kwaliteit. Vooral de camera’s van de Huawei smartphones vielen goed in de smaak.

Hoewel de smartphones dus steeds meer in populariteit toenamen, is plotseling het doek toch gevallen voor de fabrikant. Dat heeft te maken met de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China. Omdat Huawei van Chinese afkomst is, werd de technologie erg gewantrouwd. Vond er spionage plaats? Daarvoor is geen bewijs geleverd. Toch heeft dit ertoe geleid dat Amerika een verbod heeft uitgesproken voor Amerikaanse bedrijven om samen te werken met Huawei.

En nu?

Die maatregelen leiden ertoe dat onder andere Google geen apps meer kan ondersteunen voor nieuwe Huawei-toestellen. Heb je een toestel van begin 2019, dan zit je – tot nu toe – waarschijnlijk nog wel goed. De ondersteuning door Google is voor oudere toestellen intact gebleven.

Heb je een nieuwer toestel? Dan valt ook de Google-ondersteuning weg. Daardoor valt al een groot gedeelte van de functionaliteiten weg op de smartphones. Huawei heeft nog enige tijd geprobeerd dit op te lossen met een soort van kale Android versie, zonder Google-apps. Er werd een eigen appwinkel opgericht. Apps moesten dan wel worden aangepast, zodat ze vanuit die appwinkel konden worden aangeboden. Dat werd nauwelijks gedaan.

Als tegenreactie heeft Huawei inmiddels een eigen besturingssysteem bedacht: HarmoynOS. Het is de bedoeling dat je ook op je oude toestel naar dit systeem kan overstappen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er alsnog aardig wat apps zijn die niet door dit systeem worden ondersteund.

Wat is jouw mening over dit telefoonmerk? Zou je het nog gebruiken?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.