oma online

Dionne Bruijn: “Het kost even tijd, maar brengt zoveel”

Als je een drukke baan hebt, dan zou je denken dat je weinig tijd overhoudt voor andere dingen. Dat klopt ook wel, maar toch maakt onze potentiële TechGirl van de Maand Dionne Bruijn extra tijd vrij in haar agenda. Ze geeft haar oma namelijk techlessen.

WIst je dat digibeten helemaal geen mensen hoeven te zijn die niet weten hoe technologie werkt, maar dat het vaak juist gaat om het niet goed kunnen navigeren door een website waardoor ze ‘verdwalen’? Kijk bijvoorbeeld ook naar de ouderen van nu: het is niet dat ze nog nooit een technologische gadget hebben gezien, maar soms weten ze er hun weg niet te vinden.

IT-cursus voor ouderen

Vaak wordt dit overgeslagen bij IT-cursussen voor bijvoorbeeld ouderen, waardoor ze de vaardigheden wel leren maar ze niet echt durven toe te passen. Of kunnen toepassen. Dionne Bruijn erkent dat en besloot haar oma bij te spijkeren in de tech. Ook al is ze zelf helemaal niet zo technisch onderlegd. “Meer mensen zouden het moeten doen. Velen willen toch wat vaker langs bij hun oma, waarom combineer je dat niet met lesgeven in de techsnelweg?”

Het kostte Dionne wel wat tijd om haar oma te overtuigen dit proces met haar in te gaan. “Eerst deed ze het af als: ik ben al te oud, ik moet hier niet aan beginnen. Later draaide ze echter bij, juist omdat ik steeds meer voorbeelden kon geven van momenten waarop zo’n ‘rijbewijs’ op de digitale snelweg erg handig zou zijn. Zeker bij het regelen van dingen met de overheid of door bijvoorbeeld WhatsApp makkelijker te maken.”

Niet sneller, wel beter

Natuurlijk zal je bij een oma nog steeds erg lang ‘is aan het typen’ zien staan op WhatsApp, maar Dionne vindt het belangrijk dat ouderen begrijpen wat er verder mogelijk is. “Het is een beetje zoals wanneer je op vakantie bent geweest en weer terugkomt op kantoor. Er spelen dan ondertussen allemaal dingen waar je totaal geen weet van hebt, maar waar je wel op moet voortborduren.”

MobileMobile

“Zo voelt WhatsApp ook, in ieder geval voor mijn oma. Ze wil het wel gebruiken en ze kan ook wel wat typen, maar zodra mensen met gifjes en stickers gaan werken, wordt het verwarrend. Enerzijds wil ze die mogelijkheden dan ook wel gebruiken, anderzijds raakte ze soms gevangen in het emoji-menu. Ik heb haar nu wat meer wegwijs gemaakt door WhatsApp, waardoor ze minder bang is dat er iets misgaat. Soms voelt het alsof ouderen denken dat een smartphone ontploft als ze het verkeerde knopje gebruiken. Dat vaak herhalen en nieuwe dingen op rustige manier leren, dat zorgt dat ze zekerder worden van zichzelf.”

Dionne Bruijn

Dionne heeft met haar drukke bestaan niet een vaste dag met haar oma. “Het is ook een beetje wat uitkomt. Ik denk dat je het voor jezelf en voor je oma juist wat vrijblijvend moet houden. Er elke week strikt op terugkomen dat je elke woensdagmiddag om 15:00 uur stipt afspreekt, dat biedt alleen maar teleurstelling als dat niet lukt. In mijn beroep wijzigen mijn diensten vaak, waardoor ik dit soort beloftes sowieso niet kan doen. Bovendien denk ik dat de kracht is dat het niet vanzelfsprekend wordt, maar je er juist als je haar ziet even tien minuten tot een kwartier aan besteedt.”

Dionne vertelt dit verhaal niet om zichzelf beter te voelen, maar vooral hoopt ze anderen te inspireren hetzelfde te doen. “We klagen zo vaak dat ouderen maar niet meekomen met ons, maar we doen er zelf vaak weinig aan om dat te veranderen. Ik ben zeker geen TechGirl, maar zelfs als we ergens samen niet uitkomen, dan kom ik er vaak wel via Google. Uiteindelijk draait het gebruik van tech vooral om het weten waar je dingen kunt vinden, in plaats van weten hoe iets werkt. Dat is iets wat we ook onze ouderen moeten vertellen, en ja, daar komt natuurlijk wel veel herhaling bij kijken. Tegelijkertijd is het superleuk om te zien hoe mijn oma vooruit gaat en hoe ze zelfs bij haar vrienden opschept over niet alleen wat we samen doen, maar juist hoe onze band hierdoor veel beter wordt.”

Dionne is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt eind deze maand je stem op haar uitbrengen. Houd TechGirl in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.