Maartje Verhoek - STORM

De wereld rond met een elektrische motor

‘De reis om de wereld in tachtig dagen’. Jules Verne schreef erover, Maartje Verhoek gaat het gewoon doen samen met haar team: STORM Eindhoven verovert ‘planet earth’ met hun elektrische toermotorfiets.

“In het kort: wij zijn een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven dat met een zelfontwikkelde motorfiets in 80 dagen rond de wereld gaat”, aldus Maartje. “Puur om anderen te laten ervaren wat elektrisch vervoer is en doet. Van huis naar werk, bijvoorbeeld. In veel gebieden zijn ze al ‘ver’ met elektrisch vervoer. Maar in onder andere Azië nog niet, daar is het nog iets futuristisch. Door de mensen op de route mee te nemen in ons enthousiasme, willen we ze laten ervaren hoe het is. Eigenlijk één grote promotietour voor elektrisch vervoer. We vinden het belangrijk dat de wereld een stukje beter wordt. Fossiele brandstoffen gaan op. Elektrisch vervoer is daar een goed alternatief voor.”

Zelf kijkt Maartje het meest uit naar hun reis in Centraal Azië. “Omdat het zo anders is dan Nederland. Een onbekende regio, een interessante cultuur… En elke keer weer een andere manier waarop we de interactie met het publiek opzoeken. Van een ambassade die alles tot in de puntjes regelt, tot een universiteit of een plein waar we één op één gesprekken kunnen voeren. Er is zelfs een motorrijclub die iets organiseert. Die motorrijders zijn heel kritisch, maar juist ook heel enthousiast!”

In totaal zijn er 23 studenten die STORM mogelijk maken. Maar ook 150 partners die ieder op hun manier helpen. Met de planning, de bouw van de STORM Wave motorfiets, de financiën, et cetera. Het studententeam is bovendien zeer divers samengesteld: 4 vrouwen en 19 mannen die verstand hebben van Werktuigbouwkunde, Software, Technische Bedrijfskunde en nog veel meer.

Wat in september 2014 begon met een leeg velletje papier, is inmiddels uitgegroeid tot enorm prestigieuze doelstelling. Dag en nacht werkt het STORM team om alle deadlines te kunnen halen. Maartje heeft er wel even haar studie voor moeten stopzetten, maar de beloning is groot zegt ze: “Dat je voor een doel gaat met een team dat zo divers is aan disciplines. Alleen al door te kijken naar anderen leer je een heleboel hier in Nederland, moet je nagaan hoe dat straks in Azië is.”

“Nu moeten we dag en nacht doorwerken dus je weet precies wat je aan elkaar hebt. We hebben weinig mankracht om onze ambitie waar te maken, maar er komen telkens meer dingen bij die we van te voren niet hadden verwacht. Bijvoorbeeld: de grens over. Daar moet heel veel voor worden uitgezocht. Juist doordat ik er heel veel positieve energie van krijg, kan ik door blijven gaan. Het zijn allemaal ervaringen die ik anders nooit had meegemaakt!”

Op dit moment werkt Maartje als Sponsorship- & PR Manager binnen het team. Ze speelt veel kennis en kunde door tussen bedrijven en het team, maar heeft ook zicht op de financiële middelen. De schakel tussen techniek en business. Laat dat nou toevallig zijn: met een opleiding Technische Bedrijfskunde is ze geknipt voor die taak. “Bedrijfskunde is linkjes leggen. Het grote plaatje in het achterhoofd houden”, zo zegt ze.

14 augustus staat rood gemarkeerd in de STORM agenda. Dan vertrekt het gezelschap oostwaarts met als eerste tussenstop: München. Voor wie denkt dat dat tevens de aftrap is van één grote wereldreis-vakantie… you’re wrong. Hard werken op locatie, dat wordt het!

Kijk voor meer informatie over STORM op https://www.storm-eindhoven.com/news. Enne… kom jij ze ook uitzwaaien de 14e in Eindhoven?!

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘TechGirl van de Maand’ (powered by Achmea). Vind jij dat Maartje dé TechGirl van augustus 2016 moet worden? Stem vanaf 29 augustus op haar! Ze maakt dan kans op een groot prijzenpakket met allerlei toffe gadgets. Give her all your support!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.