Dé verrassing van Galaxy Unpacked 2024: Samsung Ring

De voors en tegens van een slimme ring

Samsung komt met een smart ring, maar slimme ringen bestaan al jaren. Het Finse merk Oura is er al lange tijd succesvol in. Maar voor wie is een smart ring precies? Er wordt altijd vrij snel gedacht aan vrouwen, maar klopt dat ook? Wij zetten de voors en tegens op een rij.

Natuurlijk is het niet heel vreemd dat je eerder aan een vrouw denkt wanneer het over slimme ringen gaat: vrouwen dragen nu eenmaal vaker sieraden. Oorbellen, kettingen, armbanden… En als je met ze wil trouwen willen ze ook vaak een ring. Dat die link dus wordt gelegd is niet heel gek. Bovendien kunnen wij ook handige informatie halen uit een wearable waar mannen weer minder bij gebaat zijn, zoals wanneer we op het punt staan te menstrueren. Zeker als we daar inzicht in krijgen met een app. Dus ja, we de associatie is best te begrijpen, maar tegelijkertijd: dit kan ook prima voor mannen, toch? Dit zijn de voors en tegens van een slimme ring.

Voor: Weer eens een andere gadget

Een horloge dragen vindt niet iedereen prettig. Inmiddels hebben we al zo lang te maken met slimme horloges, dat het leuk is om weer eens iets anders te zien. Het biedt bovendien ook wat uitdagingen die je op een smartwatch niet hebt, zoals het uitblijven van een scherm om zaken op af te lezen. Het is weer eens een andere vormfactor. Ook bij smartphones hebben we gezien dat daar zeker een markt voor is. Denk maar aan de foldables.

Tegen: Zit het wel lekker?

Een gewone ring is vrij plat en daarbij kun je je vingers prettiger naast elkaar houden dan wanneer er een dikkere rand op zit. Nu zien we op veel afbeeldingen van die slimme ringen ook wel dat hij bijvoorbeeld om de wijsvinger wordt gedragen, maar dat moet je wel maar net mooi vinden. Het is even wennen, zo’n apparaatje om je vinger en zeker omdat ze niet al te subtiel zijn. Dat is natuurlijk niet om je te pesten, maar omdat er ook nog een batterij in moet worden gestopt die niet na een uur al leeg moet zijn. Toch zijn de ringen vaak wel subtieler dan je zou denken, het is gewoon even wennen.

Voor: Je kunt er heel veel mee meten

Er wordt vaak gedacht dat je met een ring minder kunt meten dan met een horloge maar dat valt wel mee. Je hartslag, je ademhaling, zelfs je bloedzuurstofgehalte kun je alledrie meten met slechts een ring om je vinger. Zo kun je bijhouden hoe je slaap ervoor staat, hoe je sporttraining gaat en bovendien hoeveel stappen je hebt gezet.

Tegen: Er zit geen scherm op

Er zijn wel ringen die met bijvoorbeeld lampjes met je kunnen communiceren, maar een scherm zit er niet op. Je kunt dus niet WhatsAppjes lezen. Ook zit er vaak geen speaker in, dus je kunt er ook geen telefoongesprekken mee voeren zoals je dat op een Inspector Gadget-achtige wijze wel zou kunnen met een smartwatch. Je hebt dus wel altijd je telefoon nodig als je wil bellen of de gegevens uit het apparaat wil raadplegen.

Uiteindelijk is een slimme ring heel handig, maar zal het van jou afhangen of je er goed mee om kunt gaan. Heb jij je telefoon al vaak in je handen, dan is een smartring een goed idee, maar wil je juist een meer op zichzelf werkend apparaat, dan heb je zeker meer baat bij bijvoorbeeld een horloge.

Vorige maand kondigde Samsung de nieuwe ring aan. Veel informatie heeft de Zuid Koreaanse techreus nog niet gegeven. We weten nog niet precies wat de ring kan en hoeveel het gaat kosten. Meer informatie verwachten we in het najaar.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.