De temperatuur van je baby opmeten: welke thermometer is ’t beste?

De temperatuur van je baby opmeten: welke thermometer is ’t beste?

Het is belangrijk om je kleintje te temperaturen, maar welke thermometer is ’t beste om de temperatuur van je baby op te meten? Wij hebben er een aantal voor je op rij gezet. Speciaal voor het nieuwe Mama & Baby dossier doken wij in de wereld van de digitale thermometers: van oorthermometers tot speenthermometers.

Wil je zien of je kindje ’t qua temperatuur goed heeft in zijn of haar omgeving? Of heb je ’t vermoeden dat je kindje een verhoging in temperatuur heeft? Dan wil je dat thuis kunnen opmeten met een thermometer. Er zijn diverse thermometers op de markt, van oorthermometers tot staafthermometers en van speenthermometers tot voorhoofdthermometers. Belangrijk is natuurlijk de accuratie van de meting. 

Staafthermometer om je baby’s temperatuur op te meten

De meest bekende thermometer is wel de staafthermometer. Deze gaat rectaal en meet de lichaamstemperatuur het meest nauwkeurig. Je kan een staafthermometer ook gebruiken onder je tong, maar… als je ‘m al hebt gebruikt op bovengenoemde manier, dan zou ik die niet meer omwisselen.

Oorthermometer om je baby’s temperatuur op te meten

Ook oorthermometers zijn populair. Deze breng je in in het oor en deze meet de temperatuur van het trommelvlies. Naast de staafthermometer geeft dit de meest betrouwbare uitslag. Een oorthermometer is veel gemakkelijker en sneller om te gebruiken, vandaar dat huisartsen deze methode nagenoeg altijd gebruiken. Ook als je de temperatuur in de gaten wilt houden en vaker op een dag wil meten is een oorthermometer meer geschikt. Bij hele jonge baby’s kan je een oorthermometer niet gebruiken omdat de oortjes hier nog te klein voor zijn. De uitslag van een oorthermometer kan tot een halve graad afwijken van een staafthermometer.

Voorhoofdthermometer om je baby’s temperatuur op te meten

Bij een voorhoofdthermometer houd je de thermometer tegen het voorhoofd of de slaap aan of je houdt ‘m op korte afstand (5 centimeter). Nadeel van een contactloze voorhoofdsthermometer is dat je ‘m minimaal 10 minuten moet laten ‘wachten’ in de kamer waarin je de temperatuur gaat opmeten. Dit is om onbetrouwbare resultaten/schommelingen te voorkomen.

Speenthermometer om je baby’s temperatuur op te meten

Een speenthermometer is een fopspeen met een thermometer erin. Je baby moet zuigen aan de speen om de temperatuur te kunnen opmeten. Bij ‘snelle’ spenen kun je al na 10 tot 60 seconden de temperatuur op het display aflezen.

Wil je een slimme digitale thermometer? Check dan de Nokia/Withings lichaamsthermometer. Deze snelle en simpele thermometer meet de temperatuur zo precies mogelijk en synchroniseert automatisch met de app op jouw smartphone. Via de app kan je alle gemeten temperaturen makkelijk bijhouden, krijg je herinneringen voor het opnemen van de temperatuur en krijg je input voor symptomen en medicaties.

Al met al is er voldoende keuze in thermometer-land. Volgens Radar is de staafthermometers het beste (het meest nauwkeurig), maar kan een oorthermometer ook. Die laatste brengt wat meer gemak in het gebruik met zich mee. Persoonlijk gaan wij altijd voor de staafthermometer. Daarmee meet je toch ‘t nauwkeurigste de temperatuur van je kleintje. En goed nieuws: een simpele staafthermometer zoals deze is helemaal prima!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.