chatGPT

ChatGPT voor Gmail, hoe werkt het?

Je kunt er niet meer omheen: de razend populaire AI-tool ChatGPT. Als je LinkedIn opent kom je minstens één update tegen over dit handige robothulpje. En als iedereen het erover heeft, wil je natuurlijk kunnen meepraten. Ik zocht daarom voor je uit hoe je ChatGPT inzet om je Gmail e-mails gemakkelijk op te stellen.

Voordat ik je meer vertel over ChatGPT voor Gmail en wat je er allemaal mee kunt, leg ik eerst nog even uit wat deze chatbot precies doet.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die content genereert door middel van AI (Artificial Intelligence). Wat je de robot ook vraagt, hij heeft óveral een antwoord op. Nu denk je misschien: dat doet Google toch ook al? Ja, dat klopt. Het verschil tussen Google en ChatGPT is dat laatstgenoemde het mogelijk maakt om complete, overzichtelijke stukken informatie voor je te genereren op basis van alle beschikbare informatie.

Moet je een werkstuk maken voor school? Daar kan de chatbot je best bij helpen. Dit raad ik je wel af, aangezien dit niet de insteek van school is. Daarnaast bestaat er intussen ook AI-technologie die door ChatGPT gegenereerde content herkent. Val je toch mooi door de mand.

ChatGPT voor het schrijven van e-mails

Je hebt er vast wel eens mee te maken: je bent een e-mail aan het schrijven, maar het lukt je niet om de juiste woorden of opbouw te vinden. Het zou zó fijn zijn als iemand je daarbij kan helpen. Daar komt ChatGPT om de hoek kijken!

Een gratis opensource-browserextensie koppelt ChatGPT aan je Gmail en helpt je om e-mails aan te vullen en af te maken. Je vult zelf alleen de hoofdcontext in en de chatbot doet de rest. Je hoeft bovendien niet meer zelf na te denken over een onderwerp voor de e-mail en ook eventuele typefouten worden eruit gehaald.

Er zijn verschillende Google Chrome extensies die je kunt installeren om gebruik te maken van ChatGPT voor Google diensten: ChatGPT for Gmail en ChatGPT Everywhere.

ChatGPT voor Gmail

De ChatGPT for Gmail extensie werkt uitsluitend als hulp bij het opstellen van e-mails. Wil je gebruik maken van een extensie die ook zoekopdrachten vertaalt naar informatie? Dan is ChatGPT Everywhere een meer geschikte keuze.

Hoe installeer je ChatGPT voor Gmail?

Om ChatGPT voor Gmail te installeren is het belangrijk dat je gebruikmaakt van Google Chrome als webbrowser. Via de Chrome Webstore voeg je de ChatGPT for Gmail extensie gemakkelijk toe aan je browser.

Hoe gebruik je ChatGPT voor Gmail?

 1. Open Gmail
 2. Start een nieuwe e-mail en begin met schrijven
 3. Aan de linkerkant van de ingevoerde tekst zie je het pictogram ChatGPT voor Gmail
 4. Zodra je op het pictogram klikt, krijg je een suggestie van de chatbot met tekst om je e-mail af te maken
 5. Om de suggestie te accepteren, klik je op de gegenereerde tekst en wordt deze voor je ingevuld

ChatGPT Everywhere

De browserextensie ChatGPT Everywhere is iets uitgebreider dan ChatGPT for Gmail. Deze extensie helpt je niet alleen bij het opstellen van e-mails, maar met alles wat je doet in Google Chrome. 

Zoek je in Google naar de ideale indeling voor je vakantie naar de Noordpool? Normaal gesproken moet je zelf nog op zoek binnen alle pagina’s die Google je toont. ChatGPT stelt aan de hand van je zoekvraag en de door Google gevonden pagina’s meteen een reisplanning voor je op. Superhandig!

Hoe installeer je ChatGPT Everywhere?

Ook voor het installeren van ChatGPT Everywhere is het belangrijk dat je gebruikmaakt van Google Chrome als webbrowser. Via de Chrome Webstore voeg je de ChatGPT Everywhere extensie gemakkelijk toe aan je browser.

Hoe gebruik je ChatGPT Everywhere?

 1. Open Gmail
 2. Start een nieuwe e-mail en begin met schrijven
 3. Aan de rechterkant vind je een invulveld waarin je de hoofdcontext van je e-mail kunt invullen
 4. Onder het invulveld verschijnt de suggestie van de chatbot die je kunt gebruiken

De voordelen van ChatGPT voor e-mails

Er zitten natuurlijk verschillende voordelen aan deze handige tool:

 1. Je bespaart tijd
 2. Spelfouten worden gecorrigeerd
 3. Je e-mails zien er altijd professioneel uit
 4. Je hoeft niet meer te zoeken naar de juiste woorden en opbouw

De nadelen van ChatGPT voor e-mails

Helaas kleven er ook wat nadelen aan het gebruik van een chatbot voor het opstellen van e-mails, namelijk:

 • De context van de tekst klopt niet altijd
 • De tekst wordt niet altijd in correct Nederlands weergegeven

Er wordt nog gewerkt aan het verbeteren van de chatbot, dus wie weet is van deze nadelen over een tijdje geen sprake meer.

Zo! Nu kun je alvast aan de slag met het vergemakkelijken van het schrijven van e-mails. Ben je benieuwd wat ChatGPT verder nog voor ons in petto heeft? Kom regelmatig terug voor de nieuwste updates!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.