Chantal Schinkels

Chantal Schinkels: “Dat mijn mannelijke collega meer verdiende deed pijn”

Verdien jij net zoveel geld als je mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen? Potentiële TechGirl van de Maand Chantal Schinkels schreef er een boek over: De IT girl: Hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer. 

Als vrouw werkzaam in een tech-omgeving was Chantal benieuwd hoe ze carrière kon maken in een door mannen gedomineerde wereld. Want veel zaken die voor mannen prima geregeld of volkomen vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor vrouwen allerminst. Niet meegevraagd worden voor de borrel na het werk waar de nieuwe projecten verdeeld bleken te worden. En wanneer je als vrouw met een mannelijke collega na het werk wat gaat eten om even rustig de laatste opdracht te evalueren, kan de dag erna zomaar het verhaal rondgaan dat jullie een relatie hebben. Maar ook dat promoties aan je voorbij gaan of dat die loonsverhoging er bij jou niet in zat terwijl je mannelijke collega stralend uit zijn kwartaalgesprek komt lopen. Chantal Schinkels schreef er een boek over. “Ik had wat meegemaakt dat me triggerde om te kijken hoe andere vrouwen daarmee omgingen. Alle tips en boeken die ik heb gelezen probeerde ik toe te passen om het tegen te gaan, maar ik bleef maar tegen dingen aanlopen.”

De IT girl

Chantal heeft meegemaakt dat ze minder geld verdiende dan haar mannelijke collega’s. “Ik heb altijd met mannen samengewerkt en met veel plezier ook. Ik trek altijd meer naar de mannen toe. Ik heb niet bewust dingen meegemaakt waarvan ik merkte dat ik een vrouw was in een mannenwereld, tot ik erachter kwam dat mijn mannelijke collega meer verdiende. Het deed me geestelijk zoveel: zelfs lichamelijk deed het me zeer.” Haar collega deed hetzelfde werk.

“Ik was tot op dat moment overtuigd dat zoiets je gegund moet worden. Je moet gewoon hard werken, goed werk afleveren en dan geeft het management aan: ‘We zien je dusdanig goed werk leveren, we gooien er wat op.’ Ik rekende het mezelf dan ook aan toen ik besefte dat het niet zo werkt. Je moet ernaar vragen, ze laten zien wat je allemaal bereikt hebt. Dat heeft niks te maken met de vraag of vrouwen minder goede onderhandelaars zijn: de omgeving werkt daar niet heel erg in mee.”

Chantal besloot actie te ondernemen. Niet alleen voor haarzelf, maar ook door andere vrouwen te helpen. “Ik was bij de Web Summit in Lissabon -hemel op aarde!-. Daar waren veel vrouwen-in-tech-events waar ik me echt heb laten meevoeren. Ik heb veel vrouwen gesproken, workshops gevolgd en kwam met heel veel verhalen thuis. Ik kon er wel een blog over schrijven, maar dat was te klein. Een podcast maken, daar was ik nog niet aan toe. Ik vond het onderwerp zo belangrijk dat ik een boek het meest passend vond.”

Chantal Schinkels

Chantal ziet dat ze niet de enige is die dacht dat je er alleen met hard werken wel kwam. “Veel vrouwen denken ook dat je met hard genoeg werken en niet zeuren er wel komt. Dat is helaas niet zo. Daarmee moeten we wel oppassen dat we het probleem van te weinig vrouwen in de tech bij de vrouwen zelf neerleggen. Het heeft allemaal met de cultuur van het bedrijf te maken of vrouwen dezelfde kansen krijgen, hetzelfde loon en zich welkom voelen. Maar soms kun je niet anders dan bepaalde trucjes gebruiken om te krijgen wat je graag wilt hebben. 

De auteur ziet dat veel mannen wel inzien dat er iets moet veranderen, maar dat het moeilijk is om het te veranderen. “Het verleden heeft genoeg voorbeelden laten zien dat het niet altijd zo goed gaat als je met een heel homogeen team beslissingen neemt. Je hebt juist diversiteit nodig. Op de tech werkvloer zie je helaas steeds meer mannen die je vroeger eerder in de financiële wereld zou zien. Het zijn mannen met meer ego en haantjesgedrag.“ Er is in de tech momenteel gewoon heel veel geld te verdienen. Kijk maar naar alle start-ups die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook daar zie je dat maar een klein percentage van de fundings naar vrouwelijke ondernemers gaat.

Het zijn niet alleen de mannen die zorgen dat vrouwen minder snel groeien: “Vrouwelijke managers geven ook minder snel een loonsverhoging. Vrouwen zijn hard naar elkaar. Het is lastig om op te klimmen en als je dat is gelukt, dan wil je dat andere vrouwen ook jouw lastige weg moeten bewandelen. Dat gebeurt trouwens vaak onbewust.” 

Mannen en vrouwen in de tech

Het boek is inmiddels een paar weken uit. “Er wordt alleen maar leuk op gereageerd. Het doel is vooral bewustwording te creëren. Ik heb hem geschreven voor vrouwen zoals ik, dus die nu in de tech werken en denken: hoe kom ik nu verder, waar moet ik rekening mee houden? Het is niet zo dat het aan de vrouw zelf ligt, maar je kunt gebruikmaken van bepaalde rituelen die in een mannenomgeving werken. Er zijn bepaalde typen mannen; zodra je die kunt destilleren, weet je beter hoe je daarmee om moet gaan.” In een van de reviews stond zelfs dat de lezer na het lezen van het boek de goede mannen meer leerde waarderen. Het is geen mannen-afzeik boek geworden. Het gaat juist over het leven op een mannen gedomineerde werkvloer.

Chantal heeft nog wel wat praktisch advies: “Wees je bewust van jezelf, maar leg jezelf geen labels op. Als je bijvoorbeeld in een feedbackgesprek hoort dat je ‘te direct’ bent. Dan kun je dat jezelf aantrekken omdat het feedback op je persoonlijkheid is, maar dat is heel lastig te veranderen. Het is ook geen competentie waar je mee aan de slag kan. Want wat is dan wel acceptabel?”

“Ik heb een jaar geprobeerd om een label van me af te krijgen, maar toen ik mezelf compleet had aangepast was het nog niet goed genoeg.”

Chantal hoopt op meer samenwerking. “Het thema diversiteit en inclusie is geen taart. Het is niet zo dat als jij een groter stuk krijgt, ik automatisch een kleiner stuk krijg. Ik zie zoveel meer in verbinding en samenwerking: dan kunnen we echt verschil maken. Ik wil me graag richten op de verandering van de werkcultuur. Mijn motto is: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Dat zou ik elke vrouw willen meegeven: laat onzekerheden je niet tegenhouden. Ga niet twijfelen aan jezelf en creëer juist kansen in plaats van dat je er op gaat wachten. Maar ook: laten we vooral focussen op wat wel goed gaat. Dat vergeten we soms.”

Chantal is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt aan het einde van deze maand op haar stemmen in ons stemartikel dat dan online komt.

Chantal is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt aan het einde van deze maand op haar stemmen in ons stemartikel dat dan online komt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.