TechGirls zijn grootschalig bezig, zoals met Project Storm, maar er zijn ook TechGirls die op kleinere schaal werken aan fantastische ideeën. Eén van die TechGirls is Celine Vergeer: onze TechGirl van de week, die recentelijk met de opleiding Communicatie en Multimedia Design is begonnen op de Hogeschool Rotterdam. Voor die opleiding is ze bezig met een project om eerstejaars studenten de stad te laten ontdekken met behulp van een Hololens.
Celine is met de opleiding begonnen om haar creatieve ei kwijt te kunnen: “Ik wilde eerst iets met gamedesign doen, maar mijn portfolio was hiervoor niet goed genoeg. Toen kwam ik de opleiding Communicatie en Multimedia Design tegen, waar ik kan ontwerpen en veel digitaal bezig kan zijn, wat me heel leuk lijkt.”
Voor het bedrijf Rotterdam Experience moet Celine in een groep van vijf personen een spel maken, zodat eerstejaars studenten de stad Rotterdam beter leren kennen. Hierbij moest Celine eerst onderzoek naar haar doelgroep doen, daarna naar hun interesses en zo kon ze een thema voor haar spel kiezen. Vervolgens is ze gaan brainstormen en gaan bedenken wat goed bij de doelgroep zou passen. Het spel moet zowel online als offline aspecten hebben. En het team moet veel prototypes maken om te kijken of het spel goed past bij de doelgroep.
Celine’s team maakt gebruik van de Hololens: “Het eerste idee was om een soort ‘Wie is de Mol’ idee te maken waarbij twee teams de stad leren kennen en een onderlinge strijd hebben wie als eerst bij de locaties is. Eén van de spelers is een saboteur en probeert zijn team telkens te laten verliezen. Na elke locatie wordt er een speler gewisseld en wie bij het einde niet de saboteur in zijn team heeft, wint. Na twee weken hard te hebben gewerkt aan dit concept, wilde de school dat alle groepen opnieuw begonnen met het spel. Hiervan leer je dat je eerste idee niet altijd het beste idee is.“
“Het tweede spel, dat we nu dus aan het ontwikkelen zijn, is een kunstroof voor kunststudenten. Ons eerste idee was om schilderijen, tafels of beelden te gebruiken, maar de klant vond dit niet handig omdat er dan een opslagplaats moet komen voor de spullen en iemand die spullen ook elke keer op locatie moet brengen. Toen zijn we op het idee gekomen om te gaan werken met een Hololens: je kunt daarmee alles projecteren en nog steeds zie je de echte wereld. Je krijgt dan een soort Sims-idee. Als iemand een schilderij heeft, verschijnt het boven zijn hoofd en alleen door de bril kan je dat zien. Een heel toekomstgerichte opleiding, precies wat nodig is voor dit project.”
Het is nog een ver van haar bed show, maar Celine denkt wel dat het idee realistisch genoeg is om ook echt te implementeren. “De technologie verandert heel snel tegenwoordig. Het spel is toekomstgericht, maar op dit moment kunnen wij niks meer doen dan onderzoeken, brainstormen en prototypes maken zonder echt gebruik te kunnen maken van de bril. Als je naar de Hololens kijkt, denk ik dat het mogelijk gaat worden om in de echte wereld objecten door je bril te zien die er niet echt zijn. Onze inspiratie komt bij de kunststudenten zelf vandaan. We hebben ze geïnterviewd en zelf speel ik graag games waarin je moet sluipen en inbreken, dus er komt ook wat inspiratie uit games; vooral het stelen van de kunst in dit geval, waarbij je op speelse wijze de kunst leert kennen.
De studenten zijn heel vrij in het bedenken van een spel, zolang het bij de doelgroep past. “Ik heb van andere groepen vernomen dat die een soort Cluedo door de stad doen waardoor je restaurants leert kennen, waarbij je de moordenaar moet gaan zoeken door middel van een app op je telefoon en augmented reality. Een ander groepje heeft als doelgroep dierenliefhebbers en hebben een soort Pokémon Go bedacht waarbij je gorilla Bokito op moet sporen door de stad.”
Celine is echter gefocust op de Hololens, hoewel ze daar door de hoge kosten en het ontwikkelproces ervan nog niet serieus mee aan de slag is. “De Hololens is een mooie bril die de werkelijkheid kan combineren met fantasie. Het is nu nog best een lomp design en ik denk dat mensen minder sociaal worden als ze met een bril op straat gaan lopen. Niemand van ons groepje is op dit moment al goed in programmeren, want wij hebben nog geen lessen daarin gehad. We weten dus niet of het mogelijk is om dit spel te kunnen maken. Het zou fantastisch zijn als ons spel echt uitgevoerd kan worden.
Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘TechGirl van de Maand’ (powered by Achmea). Vind jij dat Celine dé TechGirl van oktober 2016 moet worden? Stem vanaf 24 oktober op haar! Ze maakt dan kans op een groot prijzenpakket met allerlei toffe gadgets. Give her all your support!