Cadeautip voor de feestdagen: GraviTrax

Cadeautip voor de feestdagen: GraviTrax

De feestdagen naderen. Vier jij dit samen met vrienden en/of familie? Dan is het nu de tijd om cadeaus voor de feestdagen in te slaan. De komende weken delen we daarom regelmatig cadeautips. Educatief speelgoed, natuurlijk vanuit de blik van een TechGirl. Zo hoef je zelf niet meer op zoek te gaan; wij zoeken het voor jou uit. Vandaag in de schijnwerpers: GraviTrax.

Wat is GraviTrax?

GraviTrax is een interactief kogelbaansysteem waarbij je met behulp van fysieke elementen zoals magneten, kinetische energie en zwaartekracht een parcours ontwerpt en bouwt. Het doel is om een kogel van start naar finish te laten rollen door verschillende constructies te gebruiken.

Met GraviTrax creëer je een parcours waarop een metalen kogel moet rollen. Je bent vrij om de baan te ontwerpen zoals je wilt. Hierbij moet je rekening houden met de wetten van de fysica. Je experimenteert met hoogteverschillen, gebruikt magneten om de kogel te versnellen of om een sprong te maken. De uitdaging is om de kogel op de meest inventieve manieren van A naar B te krijgen.

STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Oftewel: wetenschap, technologie, ontwerp (design), kunst en wiskunde. STEAM speelgoed is speelgoed dat ingaat op één of meer van deze kenmerken. Elke baan die je bouwt, test je inzicht in de zwaartekracht, snelheid en kracht. Door te spelen met GraviTrax leer je over deze natuurkundige principes op een praktische en leuke manier. Het past daarom precíes in het profiel van STEAM speelgoed.

GraviTrax voor welke leeftijd?

Voor welke leeftijd is GraviTrax? GraviTrax is primair ontworpen voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder. Deze leeftijdsindicatie is gebaseerd op de complexiteit van het bouwen en de benodigde vaardigheden voor het begrijpen van de fysieke principes achter de knikkerbanen. Kinderen van deze leeftijd kunnen zelfstandig met de set aan de slag, hun ruimtelijk inzicht ontwikkelen en de basis van zwaartekracht en kinetische energie verkennen.

Maar niet elk kind is hetzelfde. Ook jongere kinderen kunnen (onder begeleiding van een volwassene of een ouder kindje?) plezier beleven aan GraviTrax, waarbij ze spelenderwijs leren en hun fijne motoriek oefenen. TechGirl Anic ziet dat haar twee zonen graag met Gravitrax spelen. “Leeftijdsaanduidingen zijn altijd relatief. Mijn zoon van acht vindt het lastig en die van vijf kan er langere tijd zelfstandig mee spelen. Hij bouwt niet alleen de opstellingen uit het boekje na, maar gaat ook zelf creatief aan de slag. Wat voor opstelling heb je nodig als je drie knikkers tegelijk wilt laten rollen? Hij ontdekt wat wel werkt en wat niet. Hoe zorg je ervoor dat een knikker genoeg vaart heeft?”

Let er wel altijd op dat het níet geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar, vanwege de kleine onderdelen en verstikkingsgevaar. En over kinderen van 3 gesproken… er is ook een GraviTrax Junior lijn. GraviTrax Junior (voor 3 tot 7 jaar) is een vereenvoudigde versie. Deze variant maakt gebruik van grotere en robuustere onderdelen, wat het voor jonge kinderen gemakkelijker en veiliger maakt om mee te spelen. GraviTrax Junior richt zich op het ontwikkelen van basisvaardigheden zoals fijne motoriek, logisch denken en ruimtelijk inzicht. Met een combinatie van kleurrijke banen en eenvoudig te gebruiken bouwelementen spreekt het heel erg aan. Zoek jij dus een leuke knikkerbaan voor jonge kinderen, denk dan eens aan de GraviTrax Junior.

GraviTrax cadeau voor de feestdagen

Je hebt nu gelezen hoe leuk GraviTrax kan zijn. Wat is dan ideaal als cadeau? Daarvoor moet je wel een beetje weten wat de situatie is.

 • Junior
  • GraviTrax Junior is speciaal voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Deze sets bieden een vereenvoudigde speelervaring met grote, robuuste onderdelen (en daardoor veilig voor deze leeftijdsgroep).
 • Beginners
  • Voor kinderen die nieuw zijn met GraviTrax, is de GraviTrax Starterset een uitstekend beginpunt. Het bevat alles wat nodig is om een eerste knikkerbaan te bouwen en biedt genoeg variatie voor uren speelplezier.
 • Uitbreidingen (ervaren bouwers)
  • Voor kinderen die al bekend zijn met GraviTrax en al een Starterset hebben, zijn de uitbreidingssets een mooie toevoeging. Deze sets brengen nieuwe elementen en uitdagingen in het spel, waardoor ze hun creativiteit verder kunnen ontplooien.
 • Gevorderde bouwers
  • Voor oudere kinderen of diegenen die een extra uitdaging zoeken, is GraviTrax PRO de ideale keuze. Bevat meer complexe en technische elementen.

GraviTrax adventskalender 2023

De GraviTrax adventskalender 2023 is een leuke adventskalender om af te tellen naar Kerstmis, speciaal ontworpen voor liefhebbers van het GraviTrax knikkerbaansysteem. Achter elk van de 24 luikjes van deze kalender schuilt een verrassing, variërend van exclusieve baandelen en knikkers tot speciale bouwelementen. Bijvoorbeeld een (feestelijke) gouden kogel! Goed om te weten: dit is ook speelbaar zonder de starter-set.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.