Deze vraag krijgt TechGirl Jessy geregeld van mensen die willen beginnen met programmeren. Ze raken overweldigd door de hoeveelheid coding tutorials en weten daardoor niet waar ze moeten beginnen. Newsflash! Er bestaat niet zoiets als dé beste programmeertaal waar je mee kan beginnen, laten we dat even voorop stellen. Hoe dat zit? Jessy legt het hieronder aan je uit.
Je kunt een programmeertaal vergelijken met een schroevendraaier of een hamer. Het zijn allebei tools uit een gereedschapskist, maar je gebruikt ze voor verschillende doeleinden. Wat je dus eerst voor ogen moet hebben is, wat jij graag wilt bouwen!
1. Wat wil je bouwen?
Kijk, in principe kan je alles met code bouwen. Ja, A-L-L-E-S (tijd, energie, geld etc. daargelaten). Mobiele apps, web applicaties, chatbots, blogs of webshops en er is nog veel meer. Denk ook aan dingen zoals servers, frameworks, Google Chrome extensies, dashboards, data-infrastructuren en dergelijke.
Eerlijk: dat klinkt overweldigend, en dat is ook te veel voor één persoon om allemaal te leren. Begin in kleine stapjes met de dingen die je echt wilt weten, zodat de informatie makkelijk is, en je snel in de gaten krijgt of die nieuwe software wel/niet bij je past. Omdat er zoveel verschillende soorten software zijn, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt.
Wil je bijvoorbeeld front-end werkzaamheden doen, of liever back-end? Grof gezegd, bestaat software development uit de domeinen ‘front-end’ en ‘back-end’. Wil je met data werken, dan zit je meer aan de back-end kant en wil je meer de visuele kant op, dan zit je bij front-end. Een voorbeeld is de website van een reisbureau. Hoe de website eruit ziet, dat is de front-end. Het moment dat je op een search-button klikt om te zoeken naar jouw droomreis, wordt er een signaal gestuurd naar de back-end (de database), die jou dan alle gegevens omtrent jouw reis geeft. De front-end laat dit dan zien in een mooie opsomming aan de klant! Zo werken de front-end en back-end kort gezegd samen.
2. Hoe kies ik tussen back-end of front-end… of allebei? Zoek in je netwerk!
Het is heel lastig om te weten hoe je tussen deze twee domeinen moet kiezen als je hier geen kennis van hebt. Doorgaans werken software developers in één van deze twee domeinen, tenzij je bijvoorbeeld een zogenaamde fullstack developer bent! Dan ben je in staat om de website voor het reisbureau in z’n geheel te maken, zowel front-end als de back-end. Buiten front-end en back-end bestaan er ook andere domeinen, zoals bijvoorbeeld security, waarbij de veiligheid van technologie wordt gewaarborgd door onder meer hackers te laten inbreken als test. Lees ook het verhaal van Chantal Stekelenburg over de hackerswereld.
Een goede vervolgstap is daarom wat onderzoek te doen naar software developers die je (via via) kent en hen eens te vragen: ‘Wat doe jij eigenlijk?’. Wat voor oplossingen bouwen ze, binnen welk bedrijf, hoe ziet een werkdag eruit en op welke positie ze zich binnen een bedrijf bevinden. Daarmee kom je er namelijk achter met welke programmeertaal ze te maken hebben, hoe ze dat vinden en of dat eventueel ook interessant voor jou is! Dit is enorm goed voor je (toekomstige) beeldvorming wanneer het gaat om professioneel software development.
3. Kies een taal! Spannend…!
Research gedaan? Mooi! (If not: stel je vraag in een comment onder dit artikel en ik probeer het te beantwoorden) Je hebt vast heel veel termen voorbij zien komen, waaronder vast Javascript, React, PHP, NodeJS, MongoDB, Flutter, Go, Express of Laravel waarschijnlijk. Welke kies je nou?
Voor een goede indicatie: bezoek https://insights.stackoverflow.com/survey/2020 eens. Dit is een overzicht van programmeertalen, frameworks, servers, databases (en again: nog veel meer). Kortom: alle tools waar professionele programmeurs dagelijks mee werken! Het is gemaakt door één van de meest drukbezochte platforms voor developers waarop zij 90% van hun oplossingen vinden voor dagelijkse bugs. Het mooie aan dit overzicht is dat je populaire programmeertalen kunt zien én waar mensen veel plezier in hebben om mee te werken. Dat zou best eens een goed uitgangspunt kunnen zijn om te kijken of daar ook de taal bij zit, die jou het beste dient in wat jij wilt bouwen!
Dus, wil je beginnen met programmeren? Kies één taal en begin daar gewoon mee. Na zoveel onderzoek, is nu lekker starten gewoon het belangrijkste! Bezoek grote learning platforms zoals Udemy, CodeAcademy, FreeCodecamp en Lynda (LinkedIn) en begin met een cursus in de door jou gekozen taal. Het is easy en biedt allerlei tips en trucs als je vastloopt. Happy Coding!