Apple Airtag
Source: apple.com

Apple AirTag: is de nieuwste smart tracker de moeite waard?

‘Wat weg is, is gezien’, staat er op Apple.com bij de pagina van de nieuwe AirTag: een smart tracker die je helpt je sleutels, portemonnee of rugtas terug te vinden als je ‘m kwijt bent. Je AirTag verschijnt automatisch op de kaart in de ‘Zoek mijn’‑app, waar je ook kunt zien waar je Apple devices zijn, en waar je familie en vrienden uithangen. Kosten voor zo’n smart tracker: 35 euro per stuk en 4 stuks voor 119 euro. Niet goedkoop, dusseh… Is-ie de moeite waard?

Hoe werkt de AirTag?

Een AirTag zendt een beveiligd Bluetooth-signaal uit, dat kan worden opgepikt door devices in het ‘Zoek mijn’-netwerk. Die sturen de locatie van je AirTag naar iCloud. Vervolgens zie je op de kaart in de ‘Zoek mijn’-app waar dat is. Dit hele proces is anoniem en is versleuteld om je privacy te beschermen. Jouw Apple AirTag laat dus niet zien dat het device van Jan Jansen in de buurt is.

Ben je in de buurt van je sleutels en zit er een AirTag aan, dan kun je via ‘Zoek mijn’ een geluid laten afspelen. Je iPhone start zelfs dankzij de ingebouwde Ultra Wideband-technologie een soort speurtocht naar je AirTag, zodat je precies naar de juiste plek wordt geleid.

Heb je per ongeluk je sleutels aan de andere kant van het land laten liggen, dan kun je in ‘Zoek mijn’ de AirTag als verloren aangeven. Je krijgt dan automatisch een melding zodra de smart tracker wordt gedetecteerd door een device in het netwerk. De smart tracker is uitgerust met een NFC-chip, waardoor je ook kunt instellen dat iemand je contactgegevens ziet zodra diegene je AirTag aantikt met een smartphone die geschikt is voor NFC.

Klinkt fijn en het is vooral handig dat je alles op één plek ziet in ‘Zoek mijn’, maar wat de AirTag uniek maakt is dit: hij maakt contact met alle devices die gebruikmaken van ‘Zoek mijn’. Dus niet alleen je eigen netwerk thuis. Dat betekent dat er technisch gezien miljoenen iPhones, iPads en MacBooks zijn die je helpen zoeken als je je sleutels kwijt bent.

Het verschil met andere smart trackers

Dat maakt de AirTag meteen anders dan andere smart trackers, aangezien die nog wel enigszins in de buurt moeten zijn. De Tile Pro heeft bijvoorbeeld een maximale afstand van 120 meter nodig. Heb je per ongeluk je tas laten staan op Rotterdam Centraal en ben je nu in Gouda, dan heb je er dus al niets aan. Doordat de AirTag Bluetooth uitwisselt met alle devices die aan ‘Zoek mijn’ zijn gekoppeld, kun je in Gouda zelfs een tas opsporen die je in Los Angeles bent kwijtgeraakt.

Hoe zit het met privacy?

Situatie: je partner is tegenwoordig steeds vaker ‘aan het overwerken’ en je vermoedt dat er meer aan de hand is. De beste oplossing is natuurlijk om er gewoon naar te vragen, maar wat als je een AirTag onderin zijn tas stopt en precies kunt volgen waar hij naartoe gaat? Helaas, ga dan tóch maar het gesprek aan, want zodra iemand een onbekende AirTag met zich meedraagt, krijgt diegene daar een melding van.

De AirTag is ontworpen om ongewenst volgen te ontmoedigen. Als de smart tracker van iemand anders tussen jouw spullen terechtkomt, ziet je iPhone dat jij ’m meeneemt en krijg je daar een melding van. Als je ’m na een tijdje nog niet hebt gevonden, laat de AirTag een geluid horen.

Verder ben jij ook de enige die kan zien waar je AirTag is. Je locatie­gegevens en geschiedenis worden nooit bewaard op de smart tracker zelf en devices die de locatie van je AirTag doorgeven blijven anoniem. Locatiegegevens zijn van begin tot eind versleuteld, dus zelfs Apple is niet op de hoogte van de locatie van je AirTag of de identiteit van de devices die helpen met zoeken.

Conclusie

35 euro voor een smart tracker is niet niks, zeker als je bedenkt dat er nog een hoesje bij komt om hem in te bewaren of aan je sleutels te bevestigen, maar je krijgt er wel een top notch apparaatje voor terug. De AirTag is waterbestendig en werkt op een knoopcelbatterij, die je volgens Apple eenvoudig zelf kunt vervangen en die een jaar meegaat. En zeg nou zelf: als je overal ter wereld je tas kunt terugvinden waar waardevolle of zelfs onbetaalbare inhoud in zit, dan is het die 35 euro absoluut waard. Toch?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.