Anouk Jessurun

Anouk Jessurun: “Ik zie werken als een ongoing learning journey“

Ze studeerde als een van de weinige vrouwen in haar jaar Technische Informatica in Delft en is nu druk bezig om aan haar droom te werken: haar eigen bedrijf in cybersecurity. Onze potentiële TechGirl van de Maand Anouk Jessurun is daar nu druk mee.

Anouk Jessurun studeerde Technische Informatica in Delft. “Na mijn studie ging ik bij Deloitte aan de slag als IT auditor. Als IT auditor krijg je veel inzicht in de IT-processen van organisaties en leer je heel gestructureerd te werken. Je bent alleen vooral aan het vaststellen wat er niet op orde is binnen organisaties en je hebt beperkte ruimte om organisaties te adviseren hoe ze hun IT-processen beter kunnen inrichten.”

De overstap naar cybersecurity ging eigenlijk vrij natuurlijk. “Security werd een steeds belangrijker onderdeel van mijn werk en ik kreeg zelf steeds meer de behoefte om klanten te helpen bij het oplossen van hun problemen. Ik heb toen bij Deloitte de overstap gemaakt van het IT audit team naar het cyber advisory team.”

Van Deloitte naar Winitstreet

Het is echter niet bij Deloitte gebleven: “Ik begon ooit te werken met het idee om vijf jaar te werken voor een groot consultancybedrijf, veel ervaring op te doen en dan voor mezelf te beginnen. Die vijf jaar werden tien jaar, maar op een gegeven moment kwam het idee terug en kreeg ik het niet meer uit mijn hoofd. Het was een spannende beslissing, maar ik kreeg er ook heel veel energie van. Ook dacht ik: als het echt niet bevalt, kan ik altijd weer gaan solliciteren.”

“Op dit moment ben ik druk bezig met het opzetten van eigen diensten voor mijn bedrijf Winitstreet. In mijn cybersecurity werk kwam ik erachter dat ik vooral energie kreeg van security awareness gerelateerde opdrachten, waarbij de menselijke factor een rol speelt. Met mijn eigen bedrijf wil ik zoveel mogelijk organisaties helpen bij het bouwen van een sterke security cultuur om hun cyber weerbaarheid te vergroten. Dit is voor mij de volgende stap als ondernemer.”

Natuurlijk is het best spannend om een eigen bedrijf te beginnen, maar als je zeker bent van wat je kan, dan gaat het een stuk beter. “Naast technische vaardigheden is het belangrijk dat je ook goede sociale en communicatieve vaardigheden hebt om mijn beroep uit te oefenen. Deze vaardigheden worden in cybersecurityrollen vaak onderschat.”

Anouk weet heel goed wat ze wil en ze is trots op haar loopbaan tot nu toe: “In de jaren in loondienst heb ik veel geleerd en heb ik mij goed kunnen ontwikkelen op persoonlijk en technisch gebied. Als ondernemer probeer ik dat ook te doen. Ik zie werken als een ongoing learning journey. Sinds ik ondernemer ben, ben ik ook vaker aan het evalueren of ik ook doe wat ik echt leuk vind en waar ik energie van krijg. Ik denk namelijk dat je alleen kan excelleren als je iets doet waar je een passie voor hebt.”

Anouk heeft een grote passie voor cybersecurity, vooral omdat het vakgebied continu in ontwikkeling is. “Ook wil ik mij met mijn bedrijf veel meer gaan richten op de menselijke kant van de cybersecurity, onder andere het geven en ontwikkelen van trainingen. Ik heb me lange tijd met name op de techniek gefocust, maar ik ben er inmiddels achter dat ik met mensen werken toch veel leuker vind.”

Kunstmatige intelligentie

Even een blikje in de toekomst, want wat vindt Anouk ervan dat veel mensen bang zijn dat kunstmatige intelligentie het werk gaat overnemen? “Ik ben er op dit moment nog niet zo bang voor dat kunstmatige intelligentie of machine learning al het werk gaat overnemen. Het kan hoe we werken wel zeker gaan beïnvloeden. Tegelijkertijd biedt het ons ook veel nieuwe kansen.”

“Learning is een belangrijk onderdeel van het bouwen van een sterke security cultuur. Door bijvoorbeeld machine learning toe te passen, zou je trainingen volledig kunnen personaliseren, zodat de training precies wordt afgestemd op hoe een medewerker leert. Dit zal de effectiviteit van security awareness en security cultuur trainingen enorm vergroten. Zo zijn er nog talloze toepassingen die enorme kansen bieden.”

Het was voor Anouk Jessurun vaak het geval dat ze in teams terechtkwam waarin ze vooral met mannen werkte. Heeft ze daar wel eens last van gehad? “Het gaat wel beter met de man-vrouwverhouding in de cybersecurity, maar het is nog steeds een mannenwereld. Tijdens mijn werk heb ik er weinig last van gehad. Misschien ook omdat mijn opleiding in Delft hiervoor een goede leerschool was. We begonnen de opleiding met 180 studenten, waarvan 10 vrouwen. Na het eerste kwartaal was de helft van de vrouwen geswitched.”

Intimiderende medestudenten

“Ik had in die tijd zelf nog nooit een computer van binnen gezien of iets geprogrammeerd. Hierdoor vond ik mijn mannelijke studiegenoten, die beweerden dat ze in meerdere talen konden programmeren of vanaf hun jeugd computers uit elkaar haalden, soms wel heel intimiderend. Achteraf gezien was die voorkennis misschien handig geweest, maar niet noodzakelijk om de studie met succes af te ronden of van cybersecurity je beroep te maken.”

Wil je je cybersecurity op orde hebben, dan raadt Anouk aan om regelmatig te updaten. “Kies goede wachtwoorden, gebruik password managers en huur iemand in om in je bedrijf of je team een training te geven.”

Anouk is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Ze vertelt je zelf waarom je op haar moet stemmen: “Zoals de meeste TechGirls ben ik ook een groot voorstander van meer vrouwen in de techniek. Als mensen denken dat mijn verhaal meer meisjes of vrouwen zal stimuleren voor een baan in de techniek, dan moeten ze op mij stemmen.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.