Amazon Echo, de virtuele assistent die je in je huis kunt plaatsen net als Google Home, kan nu worden ingezet om bij te houden of je te veel alcohol drinkt. Handig, dat Alexa zo met je wil meedenken, maar het is natuurlijk ook een beetje vervelend zo vlak voor de feestdagen. Gelukkig kies je zelf of hij aanstaat, want het is een aparte app.

Cancer Research UK heeft de app geïnitieerd, genaamd ‘My Alcohol Tracker’. De app is gratis en je kunt er een soort doel inzetten. Denk daarbij aan: deze week wil ik niet meer dan 10 glazen wijn drinken. Hartstikke mooi dat je doelen kunt stellen, maar wat heeft een kankeronderzoeksbureau aan de resultaten?

Eigenlijk wil Cancer Research UK leren begrijpen wat de correlatie is tussen alcoholconsumptie en bepaalde soorten kanker. Het is natuurlijk slim daarvoor een kastje in te zetten dat al in enorm veel huishoudens aanwezig is. Alcohol Tracker maakt gebruik van spraak om bij te houden hoeveel je drinkt en biedt tips om wat te minderen. Het werkt alleen niet zo dat je roept: ik wil graag een fles wijn kopen bij Gall en Gall en dat dat wordt bijgehouden. Je moet wel aangeven: Alexa, voeg tweemaal alcohol toe aan mijn tracker.

Het werkt ook op je smartphone, waardoor je net als in Twin Peaks kunt doen alsof je een assistente hebt waarmee je allemaal intelligente dingen bespreekt. Het enige lastige lijkt me de vrijdag- en de zaterdagavond, wat meestal nachten zijn die uitmonden in zoveel drankjes dat je ze amper kunt tellen, laat staan dat je Alexa op tijd kunt vertellen hoeveel stuks ze van je tracker mag halen.

Toch is het wel een manier om je bewust te worden van je alcoholconsumptie. Zeker in de maand december die vaak bol staat van de etentjes met wijn, de borrels met glühwein en dan ook nog de champagne op oudejaarsavond, is het best een uitdaging om je alcoholconsumptie binnen de perken te houden.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.