hackathon

AI-dossier: Wat is het verschil tussen een algoritme, machine learning en AI?

Kunstmatige intelligentie, algoritmes, machine learning, AI: het wordt vaak door elkaar gebruikt, terwijl dat helemaal niet correct is. Kunstmatige intelligentie en AI wel: AI is artificial intelligence, de Engelse versie van kunstmatige intelligentie. Maar, hoe zit dat met de rest? We zetten het recht in ons AI-dossier.

Voordat we er dieper induiken, is het handig om eerst goed op je vizier te hebben wat kunstmatige intelligentie is. Dat is intelligentie buiten het menselijk brein. Zoals de naam het al zegt: de intelligentie is kunstmatig. Kunstmatige intelligentie kan zelf redenen en problemen oplossen. Het is per definitie toegepast in levenloze dingen, zoals robots, maar ook veel software. AI werkt met een algoritme, een wiskundige formule waarin de kunstmatige intelligentie algoritmes bevat die dus zelfstandig zijn (het heeft geleerd van wat hij uit de omgeving heeft gezien).

Kunstmatige intelligentie

Nu je dat weet, kunnen we mooi naar beneden trechteren, naar het volgende onderwerp. Machine learning. Dit is de ontwikkeling van prestatieverbeterende software. Het gaat daarbij om wetenschappelijke feiten waarmee de software zich bepaalde dingen aanleert. Bij machine learning leert een systeem allerlei dingen door het veel te herhalen. Hoe vaker het een taak doet, hoe beter het erin wordt.

Vervolgens is er ook nog deep learning: dat is deel van machine learning. Hierbij komen neurale netwerken kijken. Een neuraal netwerk is een verwijzing naar het menselijk brein, dat allerlei superconnecties maakt die heel gecompliceerd zijn. Bij deep learning gaat alles er wat meer gestructureerd aan toe en dit wordt onder andere ingezet om FaceID of spraakherkenning te kunnen uitvoeren, maar bijvoorbeeld ook vertalen via Google Translate.

AI-dossier

Klinkt allemaal vrij rechttoe rechtaan, maar vergis je niet. De tech kan helder zijn, hoe wij er mee om gaan niet. Er zijn veel angsten rondom AI. In hoeverre creëren we nu het bewustzijn bij levenloze objecten? Kunnen die zich tegen ons keren? En: in hoeverre is het een goede ontwikkeling als AI dagelijkse taken van ons overnemen? Vorige week is er zelfs een brandbrief ondertekend door allerlei knappe koppen die zeggen dat we misschien even wat beter moeten nadenken over het doel en de macht van AI in het ontwikkelen van zaken zoals ChatGPT en Google’s Bard. En in hoeverre moet de overheid daarin een rol spelen?

Iedereen weet al dat er meer informatie nodig is over dit onderwerp. De overheid kwam niet voor niets een paar jaar geleden met de nationale AI cursus. Daar leer je veel van. En programmeurs hopelijk ook. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de Europese start-ups aangeeft AI te gebruiken, terwijl dat helemaal niet klopt. Nu komt het vaak omdat andere bedrijven zeggen dat ze met een AI-start-up samenwerken, maar toch. Er is duidelijk niet alleen meer informatie nodig over wat het kan, maar ook wat het is.

De enige vraag is: willen we dat van mensen leren, of van kunstmatige intelligentie? 

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.