vpn

Tech je weg door China: zo omzeil je online censuur in China

Grote kans dat je smartphone made in China is, maar hem gebruiken binnen de communistische grootmacht zelf is nog een hele uitdaging. Mijn vriend en ik zijn na ruim vier maanden backpacken door Zuidoost-Azië afgelopen week aangekomen in China. Daar liepen we al snel tegen China’s online censuur aan. Om zowel de eigen markt als haar inwoners te ‘beschermen’, zijn zo’n 3.000 websites in China geblokkeerd, waaronder Google, Facebook, YouTube, Flickr, Twitter, Dropbox én alle aanverwante diensten. En dat maakt het reizen in China knap lastig. Want hoe kom je dan bijvoorbeeld bij je hotelreservering in je Gmail?

Het omzeilen van China’s bemoeizucht is eigenlijk kinderlijk eenvoudig met een VPN (virtual private network) app. Deze verbergt het IP-adres van het netwerk dat je gebruikt en versleutelt je data, zodat nieuwsgierige Chinese overheidsogen niet meer over je schouder mee kunnen kijken. Een VPN-verbinding is een soort tunnel: in plaats van direct verbinding te maken met het internet, verloopt de verbinding via een server op een andere locatie in de wereld. Kies je voor een server in Nederland, dan bereik je het web via een Nederlands IP-adres zonder restricties. Bijkomend voordeel is dat je gegevens versleuteld verstuurd worden, waardoor je veilig kan surfen op openbare WiFi-netwerken.

In de App Store en Google Play Store is een ruime keuze aan gratis en betaalde VPN apps. Nadeel is dat veel VPN-verbindingen onstabiel of langzaam zijn. Ik heb er meerdere getest en RoboVPN komt als beste uit de bus. Direct te gebruiken zonder account en de vormgeving is heerlijk simpel. Een aan- en uitknop, een knop voor een veilige verbinding en de keuze uit acht servers in verschillende landen waaronder Nederland en Amerika. Zodra je WiFi hebt, springt de VPN vanzelf aan waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt. Mocht je de app toch openen dan krijg je af en toe een reclame te zien, maar die is net zo snel weer weggeklikt. Verder is RoboVPN helemaal gratis (iOS only).

Een andere optie waar ik erg enthousiast over ben, is TunnelBear (beschikbaar voor Android, iOS, PC en Mac). De app biedt een relatief snelle en stabiele verbinding ten opzichte van andere VPN-apps. Bovendien is hij prachtig vormgegeven en met gevoel voor humor. Je krijgt iedere maand 500MB gratis data. Als je dat erdoorheen gejaagd hebt (en dat gaat sneller dan je denkt) heb je de keuze uit verschillende betaalde pakketten. Je kan echter extra data per maand verdienen door je ziel te verkopen op Twitter. Eén tweet over TunnelBear levert je 1GB gratis data op, elke maand opnieuw.

Wist je trouwens dat je via een VPN-verbinding ook de regiorestricties op bijvoorbeeld Netflix kan omzeilen? Kies voor een Amerikaanse server en geniet van het uitgebreidere Amerikaanse aanbod.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.