Amal Whyte

Invite Only voor de leukste hackaton in de trein

Na de succesvolle eerste editie van Hackatrain bleef het helaas stil. Tot nu! Want het supergave IT feestje is terug. Beter dan ooit, maar wel met een iets ander concept. Hoe dat zit? Amal Whyte legt het uit.

“Ik moest zoveel mensen teleurstellen toen ik in 2016 besloot om Hackatrain af te blazen. Ik had een grote klus aangenomen en dit vergde meer tijd dan ik van tevoren had gedacht. Hierna besloot ik om voorlopig geen grote opdrachten meer aan te nemen, zodat ik me volledig kon focussen op het organiseren van een nieuwe Hackatrain.” En met succes, zo blijkt. Amal behield het vertrouwen van eerdere partners en sprak er nog meer aan.

Twee jaar geleden zat ze met vriendinnen in de trein naar Londen. “Onderweg hadden we het over organisaties die struggelen met technologische ontwikkelingen. Grote bedrijven en de overheid hebben innovatie hard nodig, maar hebben vaak moeite dit zelf te genereren. Toen ik in 2014 een ticket voor Tech Open Air in Berlijn kocht dacht ik terug aan mijn treinreis naar Londen, maar ook aan de vele hackathons die georganiseerd worden. Toen ontstond het idee Hackatrain.”

“De uniekheid van het evenement is de bijzondere locatie. Daarnaast ben je vijf dagen lang met een relatief kleine groep van 100 mensen op reis. Dat schept een band. Tijdens Hackatrain gaat iedereen op een informele manier met elkaar om, ook de bedrijven die hieraan meewerken. De sfeer is heel relaxt. Er wordt hard gewerkt, maar er wordt ook plezier gemaakt.”

In de trein van Amsterdam naar Berlijn wordt er dit jaar gewerkt aan een vraagstuk van de NS en ProRail. “Het zal betrekking hebben op ‘Smart cities’ en de ‘Internationale reiziger’”, zo zegt de organisatrice. “Teams hebben twee dagen de tijd om hun ideeën uit te werken tot een werkend prototype. In elk team zit altijd een programmeur, een designer (UX/UI) en iemand met een achtergrond in Business/IT.”

Binnen 6,5 uur zijn de deelnemers in Berlijn, maar na een korte tussenstop moeten ze gewoon weer door met hacken. “Tot 00.00 uur en de volgende dag beginnen ze weer om 07.30 uur. Om 16.00 uur zijn dan de pitches, gevolgd door de prijsuitreiking en een feestelijk diner. Na afloop van Hackatrain bezoeken we ‘Tech Open Air’, een driedaags technologiefestival, waar technologie, muziek en kunst samen worden gebracht.

Hackatrain is een hele ervaring op zich, ook al ziet het programma er wat anders uit dan in 2015. Nick van Breda, een oud-deelnemer vertelt: “De Hackatrain was voor mij een (reis)ervaring op zich. De snelheid, het aantal activiteiten in Berlijn en de korte tijd om tot een gedegen concept te komen met demo maakt Hackatrain een geweldige ervaring. Het geeft zoveel inspiratie dat het een aanrader is voor iedere student, ondernemer en zelfs opleiders die nieuwe onderwijsvormen willen proeven.”

Als hoofdorganisator heeft Amal een pittige taak op zich genomen. Logischerwijs zegt ze: “Een heel jaar werk je toe naar een hoogtepunt. Als het moment dan eindelijk daar is, heb je het zo druk dat je haast vergeet te genieten. Alles moet in goede banen geleid worden. Wanneer iedereen aan het ontspannen is, ben jij nog aan het werk. En als je dan thuis komt, denk je: O, shit het is afgelopen!”

Kijk voor meer informatie over Hackatrain op de website!

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘Techgirl van de Maand‘. Vind jij dat Amal dé Techgirl van januari 2017 moet worden? Stem vanaf 30 januari op haar! Ze maakt dan kans op een groot prijzenpakket met allerlei toffe gadgets. Give her all your support!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.