Floor Derkink

Enschedese presenteert onderzoek op conferentie in Californië

“Ik voelde me wel een beetje jong op de conferentie”, zegt Floor als ze over haar ervaringen op de LEEM PEEM 10 conferentie verteld. “Maar het onderzoek werd goed ontvangen, er waren veel positieve reacties.” Floor presenteerde haar onderzoeksresultaten over hexagonaal boornitride, oftewel h-BN, een zogeheten Dirac-materiaal. Ingewikkeld, zo lijkt mij! In september deelde zij haar onderzoeksresultaten tijdens de LEEM PEEM 10 conferentie in Californië.

LEEM staat voor ‘Low Energy Electron Microscope’. De afgelopen maanden werkte de Enschedese non-stop met het apparaat om meer over de eigenschappen van h-BN te leren zodat het als bufferlaag kan fungeren in toepassingen met grafeen. “Het ontkoppelen van materialen is niet zo eenvoudig, maar wij doen dat door middel van een tussenlaag die nergens mee wil reageren, namelijk h-BN.” Ruim een decennium geleden is er een heel speciaal materiaal ontdekt waarvan de exotische eigenschappen mogelijkheden creëren tot kwantumteleportatie, zonnecellen en de dunste elektronica ter wereld. Deze materialen worden Dirac-materialen genoemd en Floor staat aan de frontlinie om diverse Dirac-materialen te combineren met de amibitie om de voorspellingen waar te maken.

“Vorig jaar had ik nog een paar studiepunten nodig en ik wist dat ik op stage in de USA met een LEEM zou gaan werken. Ik dacht: ik ga een vak doen waarbij ik met deze specifieke microscoop kan werken gezien we die ook in Enschede hebben. Je kunt ermee naar nanometers kijken”, aldus Floor. “Ik kreeg de mogelijkheid om mee te werken aan het onderzoek van een PhD student. Hij doet onderzoek naar verschillende soorten Dirac-materialen zoals h-BN en grafeen. Grafeen is de best geleidende stof die er bestaat op kamertemperatuur. Door het te verwerken in toepassingen zou je bijvoorbeeld super snel de batterij van je telefoon kunnen opladen of een langere levensduur van die batterij kunnen garanderen.”

“Het probleem is dat de bijzondere eigenschappen van grafeen zoals het goed geleiden van stroom moeilijk te behouden zijn op het moment dat het verwerkt wordt in toepassingen als batterijen. Grafeen is daarin namelijk verbonden met andere materialen die minder goed geleiden.” Kunst dus om dat goedje los te trekken van de rest. Dit doe je op moleculair niveau, wat je uitstekend met de LEEM bekijken kunt. Zo klein is het. “Ik heb geprobeerd om op een metalen substraat eerst een laag h-BN te laten groeien om vervolgens daarop weer materialen zoals grafeen te deponeren. Als dat eenmaal gelukt is, hebben we een grote stap gezet in de richting van praktische toepassingen waar we allemaal van kunnen profiteren!”

Floor is voorlopig klaar met haar onderzoek naar h-BN, maar gebruikt nog steeds een LEEM. Deze keer niet in Enschede, maar helemaal in Berkeley (USA). “Ze hebben daar een van de meest bijzondere LEEMs ter wereld staan. Even om een goede indruk te geven: deze microscoop is de grootte van een kleine auto.” Daarmee zal het Floor vast wel lukken om het ‘quasideeltje’ te vinden waar ze deze keer naar op zoek is!

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘TechGirl van de Maand’ (powered by Achmea). Vind jij dat Floor dé TechGirl van oktober 2016 moet worden? Stem vanaf 24 oktober op haar! Ze maakt dan kans op een groot prijzenpakket met allerlei toffe gadgets. Give her all your support!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.